Militaire dieselquads voor Defensie

Defensie krijgt 249 militaire dieselquads (MDQ). De firma Defenture BV uit Tiel gaat ze ontwikkelen en produceren. Beide partijen ondertekenden vandaag het contract voor de order. Ook sloten ze een overeenkomst voor onderhoud en de levering van reservedelen. Naar verwachting komen de quads in de jaren 2023 en 2024.

Defenture ontwerpt en bouwt de quads volgens militaire specificaties. Het betreft dus geen aangepaste civiele variant. De MDQ, die een multi-fuel dieselmotor krijgt, is te vervoeren zowel in als onder een Chinook-transporthelikopter. Dat maakt de quads zeer geschikt voor gebruik door grondtroepen.

Het nieuwe voertuig was aanvankelijk bestemd voor het optreden van Nederlandse special operation forces in missiegebieden. Defensie breidde de gebruikersgroep inmiddels uit. Ook 11 Luchtmobiele Brigade, het Korps Commandotroepen en het Korps Mariniers krijgen de MDQ.

Voordat de voertuigen in serieproductie gaan, voert de producent intensieve verificatietesten uit op 10 prototypen. Dat gebeurt in samenwerking met specialisten van de Defensie Materieel Organisatie en de eindgebruikers.

Defenture BV produceerde overigens ook de Vector-terreinwagen voor Defensie. Het Korps Commandotroepen ontving onlangs de laatste van de totaal 75 stuks.