Weekoverzicht Defensieoperaties

Nederland beëindigde de militaire bijdrage aan de EUCAP-missie in de Sahel. Defensie leverde 1 militair. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 29 juli tot en met 4 augustus.

Boordschutter in een militair voertuig.
Boordschutter tijdens patrouille in Afghanistan.

Nederland blijft wel met civiele experts in de Sahel bijdragen aan de capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren.

Afghanistan

Nederlandse militairen in Afghanistan patrouilleerden in de zogenoemde Ground Defence Area rondom Camp Marmal in Mazar-e-Sharif. Het peloton maakt deel uit van de Multinational Force Protection Company.

In Afghanistan nemen zo’n 100 Nederlandse militairen deel aan Resolute Support. Daar trainen en adviseren de Nederlanders de Afghaanse veiligheidsdiensten. De militaire adviseurs in Mazar-e-Sharif en Kabul houden zich bezig met het verbeteren van logistiek en onderhoud. Verder richten ze zich op de positie van vrouwen, verbindingen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit. Normaal zijn er ongeveer 50 militairen meer uitgezonden naar Afghanistan. Ze zijn vanwege COVID-19 tijdelijk teruggehaald naar Nederland. Inmiddels vinden er in aangepaste vorm weer trainingsactiviteiten plaats.

Sint Maarten

Vanwege de komst van tropische storm Isaia ondersteunde Defensie de lokale autoriteiten op Sint Maarten.

Leger des Heils

Defensie doneerde 5.000 kilo levensmiddelen aan het Leger des Heils in Weesp.

Lopende operaties buitenland:

 • De nieuwe lichting Nederlandse militairen in Litouwen bereidde zich voor op de 1e oefeningen. Met een logistieke operatie is het materieel gewisseld. De Pantserhouwitsers maakten plaats voor CV90-gevechtsvoertuigen. Nederland draagt met ongeveer 280 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.
 • In Irak zijn de trainingsactiviteiten van de anti-ISIS coalitie in de omgeving van Erbil en in Bagdad vanwege COVID-19 gestaakt. Er zijn nog wel militairen in het gebied om de basis draaiende te houden.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden uit het Midden-Oosten en Afghanistan afkomstige beelden. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Bij laatstgenoemde missie is inmiddels een Nederlandse militair terug om te kijken of de trainingsactiviteiten hervat kunnen worden. De overige Nederlandse militairen in deze missie blijven nog in Nederland.
 • Nederland levert militairen aan de VN-politiemissie in Mali. Nederland steunt ook de Europees geleide multinationale Combined Joint Special Operations Task Force met 1 of 2 stafofficieren. De militairen binnen de EU-trainingsmissie Mali zijn tijdelijk teruggekeerd naar Nederland vanwege de coronacrisis. De Minusma-missie wordt nog ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan bij hun early warning-capaciteit.
 • Beveiligingsteams van mariniers, oftewel Vessel Protection Detachment’s , beveiligen in de Golf van Aden incidenteel Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de Vessel Protection Detachments. Die beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.

Lopende acties/operaties binnenland:

 • Defensie ondersteunt tot half augustus met ongeveer 100 militairen de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade. Die gaat via de Rotterdamse haven terug naar de thuisbasis in de staat Georgia.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 56 keer uit na meldingen van explosieven in Nederland. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen indien nodig.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • De taxibaan van Vliegbasis Woensdrecht is tot uiterlijk 1 september 2021 parkeerplaats voor toestellen van de firma Fokker.
 • Zoekspecialisten van Defensie ondersteunden de politie bij het uitkammen van een perceel met opstallen in Zeeuws-Vlaanderen.