Onderzoek locatie NH90-wrak in gang gezet

Het onderzoek naar de ligging van de gecrashte NH90-maritieme gevechtshelikopter is in gang gezet. Dit gebeurt in opdracht van het ministerie van Defensie. Het toestel stortte 19 juli in het Caribische gebied bij Aruba in Zee. Hierbij kwamen 2 bemanningsleden om het leven.

Vergroot afbeelding NH90-maritieme gevechtshelikopter.
Archieffoto van een NH90.

De positie van de helikopter en de bodemgesteldheid er omheen worden nu eerst in kaart gebracht. Op basis hiervan wordt bepaald of en hoe het wrak in een volgende fase is te bergen. Bedrijven die zijn aangesloten bij het publiek-privaat samenwerkingsverband 'Maritime Capacity Alliance' voeren de operatie uit.

1 militaire expert van de Dienst der Hydrografie neemt deel aan deze onderzoeksfase. Het Defensie helikopter Commando begeleidt de hele operatie.

Eventuele berging

Een in diepzeeonderzoeken gespecialiseerd bedrijf richt zich nu op het krijgen van alle informatie die van belang is voor een eventuele berging. Denk aan de toestand van het wrak. Is het nog intact of liggen delen over een groter gebied verspreid?

Naast sonarapparatuur zet de onderneming onder meer onderwaterrobots en drones met camera’s in.

Alle informatie wordt ook beschikbaar gesteld aan de Inspectie Veiligheid Defensie, de Onderzoeksraad voor Veiligheid en het Openbaar Ministerie.