Vrijheidsschrijvers maken kunstprojecten over veteranen

Zo’n 50 jongeren zijn 7 weken aan de slag geweest voor Operatie Vrijheidsschrijvers. De opdracht: vertel op artistieke wijze het verhaal van een veteraan. De creatieve uitingen van de jongelui waren vandaag te bezichtigen op een expositie in het Scheepvaartmuseum in Rotterdam.

De kunstprojecten variëren van ingelijste verhalen en gedichten tot fotocollages, schilderijen en een bewerkte legerhelm. ‘Ergens anders is het anders’ schrijft iemand boven een collage met wereldkaart en teksten over de UNIFIL-missie in Libanon. De missie in Afghanistan wordt diverse keren belicht in dichtvorm, beeld en verhaal.

Storytelling

De vrijheidsschrijvers werkten in buddyparen. Om enigszins beslagen ten ijs te komen, maakte een cursus storytelling deel uit van het traject. Ook volgden de jongeren workshops. Dit om bijvoorbeeld te leren hoe je het best samenwerkt. Via onder meer het Veteraneninstituut kwamen de duo’s in contact met ‘hun’ veteraan.

Operatie Vrijheidsschrijvers was een alternatief voor de Maatschappelijke Diensttijd bij Defensie. Het oorspronkelijke plan - met fysieke uitdaging en 3-daagse bivak -  kon vanwege het COVID-19-virus niet doorgaan.

Expositie kijken? Dat kan via de livestream.