Wiel en Rups toont rijdende geschiedenis landmacht

Jeeps, vrachtauto’s, motorfietsen, autobussen, pantservoertuigen, geschut, bouwmachines, opleggers en aanhangwagens. Alles wat kon en kan rijden passeert de revue in ‘Wiel en Rups’. Het boek is een rijk geïllustreerd standaardwerk over de voertuigen van de Koninklijke Landmacht. Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Martin Wijnen ontving gisteren het 1e exemplaar van schrijver Sander Ruys.

Vergroot afbeelding Zwart-witfoto van een Chevrolet C8A HUW-radioauto (heavy utility wireless).
De Chevrolet C8A HUW-radioauto (heavy utility wireless).

Wiel en Rups is de nieuwste publicatie van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie. Het geeft een overzicht van de wiel- en rupsvoertuigen die sinds de Tweede Wereldoorlog bij de landmacht in gebruik zijn geweest.

Soms moeizaam

Het is het verhaal van de soms moeizame uitbreiding en modernisering van een wagenpark dat op zijn hoogtepunt meer dan 50.000 voertuigen telde. Na de Tweede Wereldoorlog vormde mobiliteit een van de speerpunten bij de opbouw van de Koninklijke Landmacht. Dit proces verliep geleidelijk. In de jaren ’40 en ’50 was bij een infanteriedivisie nog in beperkte mate sprake van mobiliteit. Vanaf de jaren '60 veranderde dit. Met als voorlopig sluitstuk de gemechaniseerde brigade en luchtmobiele brigade van de jaren '90.

Voertuigen waren in dat proces essentieel, zowel bij de gevechtseenheden als bij de ondersteunende eenheden. Ook voor de dagelijkse bedrijfsvoering in vredestijd was de (vracht)auto onmisbaar.

‘Wiel en Rups. Voertuigen van de landmacht, 1945-2015’ is verkrijgbaar in de (online) boekhandel voor € 59,95 (ISBN: 9789082471762 – Uitgeverij JEA).