Weekoverzicht Defensieoperaties

Defensie droeg op Vliegbasis Eindhoven de lichamen van vlieger Christine Martens en tactisch coördinator Erwin Warnies over aan de families. Beide militairen kwamen om toen de NH90 waarin ze zaten in zee stortte na een patrouillevlucht. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 21 tot en met 28 juli.

Beide luitenants-ter-zee der 2e klasse oudste categorie voerden 19 juli, net voor het fatale moment, een opdracht uit voor de kustwacht in het Caribisch gebied.

Afghanistan

In Mazar-e-Sharif vond deze week een Tactical Air Control Party oefening plaats. Een Nederlands TACP bestaat uit een Joint Terminal Attack Controller (JTAC) en een Laser Operator (LO). De Nederlanders trainden met Letse en Duitse collega overdag en 's nachts met een Duitse gevechtshelikopter. Een JTAC staat bij een aanvraag om luchtsteun in direct contact met de gevechtsvlieger en geeft via coördinaten en een uitgebreide beschrijving van het terrein het aan te vallen doel door. ‘s Nachts gebruikt een LO een laseraanwijzer om het doel aan te stralen.

In Afghanistan nemen zo’n 100 Nederlandse militairen deel aan Resolute Support. Daar trainen en adviseren de Nederlanders de Afghaanse veiligheidsdiensten. De militaire adviseurs in Mazar-e-Sharif en Kabul houden zich bezig met het verbeteren van logistiek en onderhoud. Verder richten ze zich op de positie van vrouwen, verbindingen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit. Normaal zijn er ongeveer 50 militairen meer uitgezonden naar Afghanistan. Ze zijn vanwege COVID-19 tijdelijk teruggehaald naar Nederland. Inmiddels vinden er in aangepaste vorm weer trainingsactiviteiten plaats.

Lopende operaties buitenland

 • De nieuwe lichting Nederlandse militairen in Litouwen bereidt zich voor op de 1e oefeningen. Met een logistieke operatie is het materieel gewisseld. De Pantserhouwitsers maakten plaats voor CV90-gevechtsvoertuigen. Nederland draagt met ongeveer 280 militairen bij aan de versterkte militaire aanwezigheid van de NAVO in Litouwen. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla.
 • In Irak zijn de trainingsactiviteiten van de anti-ISIS coalitie in de omgeving van Erbil en in Bagdad vanwege COVID-19 gestaakt. Er zijn nog wel militairen in het gebied om de basis draaiende te houden.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden uit het Midden-Oosten en Afghanistan afkomstige beelden. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Bij laatstgenoemde missie is inmiddels een Nederlandse militair terug om te kijken of de trainingsactiviteiten hervat kunnen worden. De overige Nederlandse militairen in deze missie blijven nog in Nederland.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio en aan de VN-politiemissie in Mali. Nederland steunt ook de Europees geleide multinationale Combined Joint Special Operations Task Force met 1 of 2 stafofficieren. De militairen binnen de EU-trainingsmissie Mali zijn tijdelijk teruggekeerd naar Nederland vanwege de coronacrisis. De Minusma-missie wordt nog ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan bij hun early warning-capaciteit.
 • Beveiligingsteams van mariniers, oftewel Vessel Protection Detachment’s , beveiligen in de Golf van Aden incidenteel Nederlandse schepen tegen piraterij.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de Vessel Protection Detachments. Die beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.

Lopende acties/operaties binnenland:

 • Defensie ondersteunde de politie in De Bilt met 15 Scania-vrachtwagens en 4 bergingsvoertuigen. Dit om de vrije doorgang van hulpverleners te garanderen bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in de Utrechtse plaats. Duizenden boeren protesteerden daar tegen het stikstofbeleid van het kabinet.
 • Defensie ondersteunt tot half augustus met ongeveer 100 militairen de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade. Die gaat via de Rotterdamse haven terug naar de thuisbasis in de staat Georgia.
 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 42 keer uit na meldingen van explosieven. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen indien nodig.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
 • De taxibaan van Vliegbasis Woensdrecht is tot uiterlijk 1 september 2021 parkeerplaats voor toestellen van de firma Fokker.