Nederlandse onderscheiding voor militaire baas Noorwegen

De Noorse Commandant der Strijdkrachten Haakon Bruun-Hanssen is benoemd tot Commandeur in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden. Hij kreeg de koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten voor de militaire samenwerking. Minister Ank Bijleveld-Schouten speldde vandaag in Arnhem de versierselen op.

Vergroot afbeelding CDS en Noorse CDS geven elkaar ellebooggroet.
Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer feliciteert ambtgenoot Bruun-Hanssen.

Admiraal Bruun-Hanssen stimuleerde onder meer samenwerkingsinitiatieven voor de NH90-gevechtshelikopter en het F-35-gevechtsvliegtuig. Ook bood hij ondersteuning voor de wintertraining van het Korps Mariniers, gezamenlijke vlootoefeningen en uitwisseling van kennis en kunde voor infanterie en artillerie.  

Snel inzetbare eenheid NAVO

Nederland en Noorwegen namen 6 jaar geleden samen met Duitsland het voortouw voor de snel inzetbare eenheid (Very High Readiness Joint Task Force) van de NAVO. Beide krijgsmachten werken verder samen in Litouwen. Daar leveren ze sinds 2017 eenheden aan dezelfde gevechtsgroep van de enhanced Forward Presence.

Vergroot afbeelding Minister Ank Bijleveld met commandanten der strijdkrachten van Noorwegen en Nederland.
De Noorse admiraal Bruun-Hanssen geflankeerd door minister Bijleveld en luitenant-admiraal Bauer.

Betrouwbare militair-strategische partner

Bijleveld: “Dankzij onze culturele overeenkomsten vinden we elkaar gemakkelijk en bundelen we meer en meer onze krachten op het internationale militaire speelveld. Dankzij onze verschillen vullen we elkaar aan en staan we samen sterker. En die versterking slaagt alleen wanneer leiders zich hier persoonlijk hard voor maken. U deed dat, met verve. Nederland heeft in u een buitengewoon belangrijke en betrouwbare militair-strategische partner getroffen. Zonder uw inzet waren de Noors-Nederlandse militaire betrekkingen nooit gegroeid tot het niveau dat we nu kennen.”