Weekoverzicht Defensieoperaties

Een nieuwe lichting militairen kwam aan in Litouwen. Voor vertrek is de groep 2 weken in quarantaine geweest. Een overzicht van Defensieoperaties in de week van 8 tot en met 14 juli.

Afghanistan

Ook in het Afghaanse Mazar-e-Sharif roteerden Nederlandse eenheden. Door een beperking van de trainingsactiviteiten van de NAVO drukte COVID-19 een belangrijke stempel op de inzet van de militairen die nu huiswaarts gaan. In Nederland gaan zij 2 weken in thuisquarantaine.

In Afghanistan nemen zo’n 100 Nederlandse militairen deel aan Resolute Support. Normaliter trainen en adviseren de Nederlanders de Afghaanse veiligheidsdiensten. De militaire adviseurs in Mazar-e-Sharif en Kabul houden zich bezig met het verbeteren van logistiek en onderhoud. Verder richten ze zich op de positie van vrouwen, verbindingen, speciale operaties en bestrijding van criminaliteit.

Normaal zijn er ongeveer 50 militairen meer uitgezonden naar Afghanistan. Ze zijn vanwege COVID-19 tijdelijk teruggehaald naar Nederland. De NAVO heeft de trainingsactiviteiten in Afghanistan voor onbepaalde tijd stilgelegd.

Defensie Duikgroep

De Defensie Duikgroep kwam meerdere keren in actie op verzoek van de politie. Zo werd een Ferrari opgedoken uit het IJ in Amsterdam die daar in juni door brandweerduikers werd ontdekt. De sportauto was voor meer dan 90% in de bodem weggezakt, maar duikers van de DDG konden de wagen uit 1987 succesvol bergen.

Tevens is de Duikgroep sinds maandag betrokken bij de zoektocht naar een vermist Duits meisje. Het kind verdween zaterdagavond bij Ameland in zee en is sindsdien spoorloos. Militairen zetten een Remus-onderwaterdrone met sonar in. Daarmee is het mogelijk objecten, maar ook lichamen onder water op te sporen.

Lopende operaties buitenland:

  • In Irak zijn de trainingsactiviteiten van de anti-ISIS coalitie in de omgeving van Erbil en in Bagdad vanwege COVID-19 gestaakt. Er zijn nog wel militairen in het gebied om de basis draaiende te houden.
  • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden uit het Midden-Oosten en Afghanistan afkomstige beelden. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC. Bij laatstgenoemde missie is inmiddels een Nederlandse militair terug om te kijken of de trainingsactiviteiten hervat kunnen worden. De overige Nederlandse militairen in deze missie blijven nog in Nederland.
  • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio en aan de VN-politiemissie in Mali. Nederland steunt ook de Europees geleide multinationale Combined Joint Special Operations Task Force met 1 of 2 stafofficieren. De militairen binnen de EU-trainingsmissie Mali zijn tijdelijk teruggekeerd naar Nederland vanwege de coronacrisis. De Minusma-missie wordt nog ondersteund door 4 stafofficieren in Bamako en 2 militairen die de Duitsers in Gao bijstaan bij hun early warning-capaciteit.
  • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de Vessel Protection Detachments. Die beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.

Lopende acties/operaties binnenland:

  • Defensie ondersteunt tot haf augustus met ongeveer 100 militairen de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade. Die gaat via de Rotterdamse haven terug naar de thuisbasis in de staat Georgia. De 77 Amerikaanse helikopters zijn via Vliegbasis Eindhoven inmiddels gearriveerd in Rotterdam.
  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie rukte 38 keer uit na meldingen van explosieven in Nederland. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen indien nodig.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij België.
  • De taxibaan van Vliegbasis Woensdrecht is tot uiterlijk 1 september 2021 parkeerplaats voor toestellen van de firma Fokker.
  • Zoekspecialisten van Defensie ondersteunden de politie bij het uitkammen van voertuigen en percelen in onder meer de omgeving van Maastricht.