Vanavond op de buis: 'Srebrenica: De machteloze missie van Dutchbat'

'Ze hebben hopeloos gefaald en zijn laf geweest'. Net als veel andere Nederlanders zag Coen Verbraak de val van Srebrenica als een groot fiasco. Dat fiasco is het volgens hem nog steeds. Toch was hij verrast dat zijn opvatting over de Nederlandse militairen correctie behoefde toen hij sprak met 8 Dutchbatters. Met hen blikt hij terug in zijn 3-delige documentaire 'Srebrenica: De machteloze missie van Dutchbat'. De uitzendingen zijn vandaag, morgen en woensdag vanaf 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO2.  

Het is deze maand 25 jaar geleden dat de moslimenclave Srebrenica in Bosnië viel. Tijdens een VN-missie kon het Nederlandse bataljon Dutchbat niet voorkomen dat duizenden moslimmannen door Bosnisch-Servische troepen werden vermoord. "Ik werd getipt dat veel Dutchbatters mijn vorige serie 'Onze jongens op Java' volgden" vertelt documentairemaker en historicus Coen Verbraak. "Zij herkenden zich in de verhalen van de Indië-veteranen. Ook zij kwamen terug uit een verloren oorlog, ontvingen geen waardering voor hun inzet en kregen vooral haat en hoon over zich heen. Het bleek niet moeilijk om de voormalige blauwhelmen over de streep te krijgen."

Gekanteld

De kijk van Verbraak op de val van Srebrenica is door het maken van het 3-luik behoorlijk gekanteld. "Ik dacht dat ik er veel van wist, maar zaken bleken toch anders te liggen. Dat zit 'm vooral in de persoonlijke ervaringen. Ik wist bijvoorbeeld niet hoe mentaal en fysiek verzwakt de Dutchbatters waren. Ze waren afgesneden van voeding, brandstof en andere hulpmiddelen. Toen ik 25 jaar geleden het nieuws volgde dacht ik: 'Kom op, niet zeuren. Je bent toch militair!' Ik realiseerde me destijds niet hoe onmogelijk hun situatie was. Ze waren totaal niet geëquipeerd om in Srebrenica werkelijk iets te kunnen betekenen.

Verhaal kneep keel dicht

Verbraak was onder de indruk van de herinneringen die de veteranen tijdens hun gesprekken ophaalden.
“Mensen die als 19-jarige soldaat getuige waren van de gruwelijkheden gingen terug naar dat moment om het met ons te delen. Zoals Liesbeth. Zij las een brief voor die ze schreef bij het graf van Raviv van Renssen. Hij overleed nadat moslimstrijders een handgranaat in zijn pantservoertuig gooiden. Haar verhaal kneep mijn keel dicht.”

Lees het hele interview met Coen Verbraak in de Defensiekrant.