Oud-Chef Defensiestaf Van der Vlis overleden

Generaal buiten dienst Arie van der Vlis is eergisteren op 79-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rijnsburg. Van der Vlis was als Chef Defensiestaf van mei 1992 tot augustus 1994 Nederlands hoogste militair. 

Op 14 mei 1992 werd Van der Vlis Chef Defensiestaf, tegenwoordig aangeduid als Commandant der Strijdkrachten. In deze functie kreeg hij te maken met het regeringsbesluit om Nederlandse militairen van de net opgerichte luchtmobiele brigade naar het voormalig Joegoslavië te sturen. Hij vond echter dat de militairen te licht waren bewapend en niet goed voorbereid om de enclave Srebrenica te beschermen. De missie kon de val van de enclave in 1995 niet voorkomen.

Van der Vlis legde zijn functie in augustus 1994 neer, omdat hij zich niet kon vinden in het regeerakkoord van kabinet Kok I. Dat legde Defensie nog eens bijna 1 miljard aan bezuinigingen op. Dit kort na de ingrijpende herstructureringsoperatie in de vorm van de Prioriteitennota van januari 1993.

Van der Vlis begon zijn militaire loopbaan in 1958 als cadet op de Koninklijke Militaire Academie in Breda. Bij zijn afscheid werd hij benoemd tot adjudant in buitengewone dienst van koningin Beatrix. 

Nadat hij de dienst verliet, bleef hij bestuurlijk actief. Zo was hij voorzitter Raad van Toezicht van het Legermuseum in Delft en lid van het Nederlands instituut voor Internationale betrekkingen. Verder was hij actief voor de Adviesraad Internationale Vraagstukken, de Koninklijke Vereniging ter Beoefening van de Krijgswetenschap en het Comité van Aanbeveling Stichting Taptoe Katwijk. Ook was hij voorzitter van het Nationaal Comité Herdenking Capitulatie 1945 Wageningen.