Bijleveld speldt Koninklijk gedecoreerden lintje op

In het hele land krijgen degenen die in april Koninklijk werden onderscheiden vandaag de versierselen uitgereikt. Bij Defensie gebeurde dat gisteren al. Minister Ank Bijleveld-Schouten speldde het eremetaal op bij 19 (oud)Defensiemedewerkers.

Minister temidden van gedecoreerden koninklijke onderscheiding.
Een deel van de gedecoreerden met Tim Ruijling rechts voor.

Onder hen Tim Ruijling, initiatiefnemer van de Sunset March, een eerbetoon aan de geallieerden. Bijleveld: “5 jaar lang maakten honderden veteranen in stilte 'De Oversteek' in Nijmegen. Jarenlang legde u uw ziel en zaligheid in dit project. Ik denk dat niemand vooraf ooit had kunnen bedenken hoe groots het zou worden. De mars die sober moest blijven, kreeg uiteindelijk de status van wereldallure. Zulke prachtige initiatieven beginnen vaak met het idee van een enkeling. Van u, in dit geval.”

Minister geeft elleboogbegroeting aan landmachtoverste.
... en natuurlijk werd rekening gehouden met COVID-19.

Veteranen

Ook korporaal Carla de Vet was 1 van de decorandi. Bijleveld noemde haar inzet voor met name Indië-veteranen van grote waarde. Dat begon met de administratie van het 2e eskadron van het 2e regiment Huzaren van Boreel. Gaandeweg nam ze steeds meer taken op haar schouders rondom de organisatie van reünies. Ook hielp ze een officiële veteranenvereniging op te zetten. Dit om jong en oud bij het regiment betrokken te houden. “Met uw vriendelijkheid en inlevingsvermogen weet u iedere keer weer de juiste snaar te raken bij zowel oudere als jongere veteranen. De Vet zet zich daarnaast nog in voor tal van andere organisaties.

Gedecoreerden op het bordes voor de Van Ghentkazerne.
Het andere deel van de gedecoreerden met Carla de Vet uiterst rechts.

De gedecoreerden

De minister speldde de Koninklijke onderscheiding op bij de volgende (oud-)Defensiemedewerkers. 

Officier in de Orde van Oranje-Nassau:
de heren ir. W.C. Borawitz en W.J.M. Verheijen.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden:
luitenant-generaal b.d. L.J.A. Beulen en vice-admiraal ir. dr. A.J. de Waard.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau:
de heren H.F.M. Ruijling, P. van Sprang en mr. F.W. Stapel.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden:
adjudant-onderofficier E.B. van Holst, kolonel-arts b.d. A. van der Krans, majoor der mariniers R. van der Pol, sergeant-majoor E. Sprokkereef, kolonel drs. F.H. Stallmann, korporaal der 1e klasse C. de Vet, 1e luitenant C.H.A.N. Vugts, majoor F.A.J. Warmer en luitenant-kolonel K.J. Weber MSc.

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
adjudant-onderofficier M.R. de Kreek, mevrouw I.S. Roza-Knol en de heren C. van Vliet en R.A.L. Vos.

Onderstaande (oud-)Defensiemedewerkers krijgen hun onderscheiding uit handen van de burgemeester van hun woonplaats.

Officier in de Orde van Oranje-Nassau met de zwaarden:
luitenant-kolonel-arts dr. G.J. Noordergraaf

Lid in de Orde van Oranje-Nassau:
de heer G. Boers