Amerikaanse eenheid verplaatst 77 helikopters door Nederland

Defensie ondersteunt sinds gisteren tot halverwege augustus de verplaatsing van een Amerikaanse helikopterbrigade. Die gaat via de Rotterdamse haven terug naar de thuisbasis in de staat Georgia. Daarvoor vliegen onder meer 77 helikopters vanaf Vliegbasis Eindhoven naar Rotterdam.

Deel infographic met kaart gastlandsteun Amerikaanse troepenverplaatsing door Nederland.
Deel infographic gastlandsteun Amerikaanse troepenverplaatsing door Nederland. Zie bijlage voor volledige infographic.

De helikopters vliegen op werkdagen tussen 1 tot uiterlijk 24 juli in groepjes. Daarnaast verplaatst de eenheid ongeveer 1.800 voertuigen en containers. Zo’n 100 Nederlandse militairen helpen om het transport in goede banen te leiden. Het gaat om militair materieel dat in Rotterdam wordt klaargemaakt voor zeetransport. Het grootste deel gaat per civiel transport over de weg.

De brigade maakte ruim 9 maanden deel uit van de versterkte Amerikaanse aanwezigheid in Oost-Europa. Dit is een reactie op de annexatie van de Krim door Rusland in 2014. De helikoptereenheid trainde de afgelopen periode met NAVO-partners en wordt nu afgelost. De eenheid bestaat uit helikopters van het type UH-60 Black Hawk, CH-47 Chinook en AH-64 Apache.

Verschillende eenheden

Het overslagterrein in de Rotterdamse haven wordt ‘tijdelijk militair object’. Dit wordt dag en nacht bewaakt door bewapende militairen van de landmacht. Eenheden van de marine zorgen voor de veiligheid van het schip. Voor het aanmeren controleren duikers de kades op explosieven. De luchtmacht bemant de locatie waar de helikopters landen en levert een blusvoertuig van de brandweer. Ook levert de luchtmacht 2 EDD-teams (explosive detection dog) voor het controleren op explosieven.

Man met speurhond bij spoorwegwagon.
Defensie zorgt voor de veiligheid tijdens de verplaatsing.

Vliegbasis Eindhoven

Op Vliegbasis Eindhoven bewaken luchtmachtmilitairen de toestellen en voorzien die van brandstof. Bij mechanische problemen, worden de heli’s op de vliegbasis gerepareerd. De hiervoor aanwezige Amerikaanse militairen verblijven in naburige hotels.

Achter de schermen

Achter de schermen maakte de MIVD een veiligheidsanalyse voor deze zogenoemde Host Nation Support. Het Defensie Ondersteuningscommando (DOSCO) vervoert het Amerikaanse personeel en zorgt voor de bevoorrading en het eten van de Nederlandse militairen. Ook plant en coördineert DOSCO de wegverplaatsing.