Defensie stopt coronahulp: Nederland vroeg, de militaire organisatie draaide

Defensie is vandaag gestopt met het structureel inzetten van medewerkers in civiele sectoren. Honderden militairen en hun burgercollega’s waren sinds 15 maart bijgesprongen, in met name de zorg. Mede door de inzet van de militaire organisatie bleven ziekenhuizen en andere zorginstellingen draaien. Ook coördineerde Defensie in rap tempo de verplaatsing van doodzieke patiënten naar nog beschikbare intensive care bedden in eigen land en bij de oosterburen.

Van de enorme hoeveelheid vragen om hulp op allerlei gebied, willigde Defensie er 80 in. De organisatie zette daar middelen en personeel voor in. In totaal praten we dan over 38.000 werkdagen.

Defensie stak niet alleen duizenden uren in de zorg. Ook voedselbanken mochten op hulp rekenen. Zo werd er meer dan 130.000 kilo aan levensmiddelen weggegeven, over van afgelaste oefeningen.

Vergroot afbeelding Pallets met goederen.
Archieffoto: In april aan voedselbanken gegeven levensmiddelen van Defensie.

Voedselbanken

Militairen zorgden er bovendien voor dat voedselverstrekkingen via voedselbanken weer op gang kwamen en kookte zelfs voor minderbedeelden. De militaire organisatie stelde plekken beschikbaar voor mensen die in quarantaine moesten, en voor vreemdelingen omdat asielprocedures vrijwel stil kwamen te liggen.

Vergroot afbeelding Luitenant-admiraal Rob Bauer.
Archieffoto: luitenant-admiraal Bauer.

Ervaringen met militaire aansturing

Volgens Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer toonde Defensie tijdens het dieptepunt van de COVID-19-crisis opnieuw haar maatschappelijke meerwaarde.

“Het was fijn te horen dat onze hulp zo werd gewaardeerd, dat militaire planners rust wisten te creëren in de chaos. Mooi ook dat deze ervaringen met militaire aansturing, nu wordt gezien als een voorbeeld voor hoe het ook buiten een crisis zou kunnen.”

Bauer hoopt dat het virus niet opnieuw zorgt voor een crisis zoals afgelopen periode, “maar mocht dat wel zo zijn… dan kan Nederland uiteraard weer op Defensie rekenen.”