Nieuw tankertoestel aangekomen op Vliegbasis Eindhoven

Met de traditionele waterdouche is Airbus A330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) vanmiddag verwelkomd op z'n thuisbasis Vliegbasis Eindhoven. Het toestel is de vervanger voor het Nederlandse tankvliegtuig KDC-10.

Vergroot afbeelding Airbus A330 Multi Role Tanker Transportvliegtuig.
Vanmiddag landde de 1e MRTT op Vliegbasis Eindhoven.

De A330 is niet enkel te gebruiken als vliegend tankstation voor onder andere gevechtsvliegtuigen, maar is tevens inzetbaar voor het vervoeren van mensen en vracht en voor medische evacuaties. 

Bijzondere internationale samenwerking

Dit toestel is de 1e van de in totaal 8 aangekochte A330 MRTT's. Het resultaat van een bijzondere internationale samenwerking, die begon in 2016. Nederland, Luxemburg, België, Duitsland, Noorwegen en Tsjechië gebruiken en beheren de vliegtuigen volgens het 'pooling and sharing'- principe. De NAVO is de eigenaar van het toestellen. 

Tekort verkleinen

Kolonel Jurgen van der Biezen, commandant van de Multinational Multirole Tanker Transport Unit, is trots. "Dit is een uniek project. De toestellen zijn een gezamenlijke aankoop van verschillende landen, waarin we de toestellen samen gebruiken en de lasten dragen. Hiermee kunnen we het tekort aan air to air refueling verkleinen en krijgen ook kleinere landen toegang tot de tankcapaciteit."

Komende maand is het 2e toestel van de vliegtuigenpool gereed. In totaal worden 5 vliegtuigen gestationeerd op Eindhoven. De andere 3 vinden hun thuisbasis in Keulen. Naar verwachting levert Airbus in 2024 het laatste toestel op.