Docu NIMH vertelt verhaal opa Guus Meeuwis

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH) vertelt in de documentaire ‘Liever krijgsgevangen’ het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis. Kleinzoons Guus en Marc traden in zijn voetsporen en maakten samen met hun vader en oom dezelfde reis als Cees in de Tweede Wereldoorlog. De docu is vanaf vandaag te zien op www.75jaarvrij.nl.

Cees Meeuwis
Opa Cees Meeuwis

Rode draad vormen Cees’ memoires waarin hij verslag doet van zijn oorlogstijd en openhartig schrijft over zijn jaren achter prikkeldraad.

Krijgsgevangen

Op 29 juli 1943 moet hij zich melden in het Wehrmachtslager aan de Zonnebloemstraat in Amersfoort. Vanaf hier wordt Meeuwis met een groot aantal collega’s in krijgsgevangenschap afgevoerd. Na een lange treinreis arriveert Meeuwis in kamp Stalag IV-B in Mühlberg. Daar zit hij bijna 2 jaar gevangen, tot het Rode Leger het kamp op 23 april 1945 bevrijdt. Anderhalve maand later sluit hij in Roosendaal zijn gezin weer in de armen.

Guus Meeuwis met opa, vader en broer
De familie Meeuwis.

Betuwestelling en de Maas

Sergeant Meeuwis wordt tijdens de mobilisatie in augustus 1939 opgeroepen. Hij komt terecht bij de zoeklichtafdeling van het 3e Regiment Genietroepen in Ochten. Deze eenheid heeft de taak om het zuidelijkste deel van de Betuwestelling en de Maas af te sluiten. Na de capitulatie op 15 mei 1940 wordt Meeuwis gedemobiliseerd.