Defensie ondersteunt autoriteiten Curaçao

Op verzoek van de autoriteiten op Curaçao zorgen Nederlandse militairen de komende tijd voor extra ondersteuning. Dat gebeurt omdat het eerder onrustig was op het eiland. Er waren brandstichtingen, plunderingen en barricades. De Nederlanders staan de Curaçaose militairen (CURMIL) bij. Die helpen de politie inmiddels ook om de orde te bewaren en te zorgen voor veiligheid.

Vergroot afbeelding Militairen van de landmacht met verrekijkers kijken uit over de kust.
Militairen van de landmacht controleren de maritieme grenzen.

De militairen van de CURMIL zijn de komende periode zichtbaar aanwezig op straat. Door de omstandigheden is er tijdelijk een dubbel aantal landmachtmilitairen op het eiland. Zaterdag arriveerde een rotatie van zo’n 120 militairen.

Vanwege de coronamaatregelen en de bijbehorende quarantaineperiode is de nieuwe rotatie eerder ingevlogen. Dit voorkomt een gat in de bezetting. Binnenkort lost de nieuwe compagnie de oude af. Beide eenheden zijn van 11 Luchtmobiele Brigade en normaal gestationeerd in Schaarsbergen.

Vergroot afbeelding Een miliair en politieagent controleren auto.
Een militair van CURMIL ondersteunt de politie bij een controle.

Coronavrij

De nieuwe lichting zat in Nederland in quarantaine voordat zij op het vliegtuig stapten. De militairen zorgen de komende tijd voor intensieve controles van de maritieme grenzen. Dit doen ze om drugsverkeer te voorkomen, maar ook om te voorkomen dat vreemdelingen illegaal aan land komen en het coronavirus verspreiden.

Daarnaast ondersteunt het stationsschip Zr.Ms. Zeeland de Kustwacht Caribisch Gebied bij het patrouilleren. Voor deze operaties worden ook snelle FRISC-motorboten en de NH90-boordhelikopter ingezet.

Oorzaak

De huidige onrust ontstond door protesten tegen de maatregelen vanwege de economische crisis door het coronavirus. Zo moeten ambtenaren en semi-ambtenaren per 1 juli voor onbepaalde tijd 12,5 procent van hun loon inleveren. Het ondersteunen van de lokale autoriteiten voor een veilig Curaçao is 1 van de hoofdtaken van Defensie.