Bemanning De Ruyter hield hoofd koel in explosieve Straat van Hormuz

Na een beheerst uitgevoerde missie keerde Zr.Ms. De Ruyter gisteren terug in Den Helder. Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer stak zijn waardering voor de bemanning niet onder stoelen of banken.

De Ruyter werd vanaf eind januari ingezet in de drukbevaren Straat van Hormuz. Een regio waar de spanningen hoog oplopen. Olietankers maakten al verschillende incidenten mee, en Iran en de Verenigde Staten schoten elkaars drones uit de lucht.

Goed aanvoelen

Het Nederlandse fregat met de NH90-boordhelikopter hielp rust te brengen in de chaos. “Dat is wat de krijgsmacht doet. Jullie aanwezigheid heeft gewerkt als een demper”, hield Bauer de mannen en vrouwen voor.

“Bij ieder schip van een andere militaire eenheid, bij iedere olietanker, vissersbootje of dhow moest er feilloos in de gaten worden gehouden: hoe gedragen ze zich? Is dit een normaal gedrag? Of is er verhoogde paraatheid nodig? Wetende dat een positiefout of een misverstand over de marifoon grote gevolgen kan hebben. Om dat goed te doen, heb je vakmanschap, ervaring en een beheerst karakter nodig.”

Vergroot afbeelding Luitenant-admiraal Rob Bauer tijdens toespraak.
Bauer spreekt de militairen toe.

Relatie Iraanse marine

De Nederlanders kregen aan het begin van de missie direct de Iraanse marine in hun kielzog. Maar de aanpak vanaf de De Ruyter werd gewaardeerd. Richting het einde van de missie werd de relatie zelfs vriendelijk. Bauer: “Een opmerking als “Thanks for the info, have a good watch” lijkt misschien een formaliteit, maar is in deze context een teken van ontdooiing.

152 dagen van huis

Als fysieke herinnering ontvingen de militairen bij terugkomst de Herinneringsmedaille Internationale Missies. Familie en vrienden keken via livestream mee, klaar om hun dierbaren na maanden weer in de armen te sluiten.

Door de coronamaatregelen duurde het weerzien extra lang. De bemanning werd niet afgelost, en ook een havenbezoek om de familie te ontmoeten ging niet door.

De aankomst werd op de valreep nog eens uitgesteld door een verzoek van het Openbaar Ministerie om een koopvaardijschip te inspecteren.

Voortgang missie

De missie voor een veilige doorvaart in de Straat van Hormuz wordt voortgezet door Frankrijk, later versterkt vanuit Denemarken.