Jongeren leggen verhalen veteranen vast in Maatschappelijke Diensttijd

Meer dan 50 jongeren tussen de 14 en 27 jaar zijn gisteren begonnen met het vervullen van hun Maatschappelijke Diensttijd (MDT) bij Defensie. Vanwege het COVID-19-virus is de opzet anders dan het oorspronkelijke plan. Dus geen fysieke uitdaging en geen bivak. Wel deelname aan Operatie Vrijheidsschrijvers, met als doel het verhaal van een veteraan te vertellen.

Via een beeldscherm maakten de jongeren kennis met elkaar en vormen uiteindelijk 26 duo’s. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het eindproduct. Daarbij kunnen de 2-koppige teams al hun creativiteit de vrije loop laten.

Nadat ze ‘hun’ veteraan hebben geïnterviewd, hoeft het verhaal namelijk niet persé als verhaal te verschijnen. Liever als vlog, als schilderij of verpakt in een ander soort kunstwerk. Het mag allemaal.

Vergroot afbeelding Beeldscherm met kleine afbeeldingen van jongeren.
Een deel van de jongeren die deelnemen aan Operatie Vrijheidsschrijvers.

Om enigszins beslagen ten ijs te komen, maakt een cursus storytelling deel uit van het traject. Ook volgen de jongeren workshops, 1 om te leren hoe je het best samenwerkt, een andere om meer inzicht te krijgen in de geschiedenis.

Via onder meer het Veteraneninstituut komen de duo’s in contact met ‘hun’ veteraan.

Vergroot afbeelding Een lesje geschiedenis.
Een lesje geschiedenis.

Expositie

Op 28 juli moeten de creaties worden ingeleverd. Op 31 juli zijn ze in een expositie te zien, sowieso digitaal, maar misschien ook in levende lijve te bezoeken.

Operatie Vrijheidsschrijvers is bedoeld om jongeren in contact te brengen met onder anderen ouderen, waardoor zij misschien iets minder eenzaam zijn in de COVID-19-periode.

Oorspronkelijke plan

Overigens is er de hoop dat de volgende groepen jongeren gewoon deelnemen aan de oorspronkelijk bedoelde 80 uur durende MDT Missie bij Defensie. Daarbij worden ze in korte tijd fysiek en mentaal uitgedaagd, onder meer tijdens een 3-daagse militaire bivak. De laatste 40 uur waren bedoeld om de nieuw geleerde skills en drills in te zetten bij het doen van maatschappelijk werk.