NAVO houdt rekening met opleving COVID-19

Als COVID-19 weer opleeft, schieten NAVO-lidstaten en partners elkaar beter en sneller te hulp. Daarvoor ligt een operationeel plan op tafel. Dat heeft secretaris-generaal Jens Stoltenberg van het  bondgenootschap vandaag gemeld.

Minister Bijleveld-Schouten zit aan tafel, met een kop koffie in de handen.
Archiefbeeld: minister Bijleveld-Schouten.

Er komt een speciaal fonds om medische spullen en apparatuur snel te kunnen kopen, om ze vervolgens te verdelen onder NAVO-landen en hun partners.

Ministers van Defensie Ank Bijleveld-Schouten en Stef Blok van Buitenlandse Zaken dragen 1 miljoen euro bij. Het gaat hier overigens om een lening.

De NAVO leverde eerder onder meer bijna 100 veldhospitalen, maar ook medische goederen en apparatuur om de coronacrisis te lijf te gaan. Maar volgens Stoltenberg moet de coördinatie beter en de reactie alerter, mocht het coronavirus weer een groeiend aantal zieken tot gevolg hebben. Wat de NAVO-topman betreft draait het erom dat dan hulp op tijd op de juiste plek is.

Morgen en overmorgen komen de Defensieministers online ‘bijeen’.