Infrastructuur vernoemd naar gesneuvelde militairen

Het Eerste luitenant Tom Krist-viaduct aan de Heukelomseweg in Berkel-Enschot (A65) en het Korporaal Kevin van de Rijdt-viaduct in Abcoven (A58). Beide wegoverspanningen dragen sinds gisteren de naam van een in Afghanistan omgekomen militair. Afgelopen nacht kwam daar het Kapitein-vlieger Michael Donkervoort-viaduct in Veghel-Noord (A50) bij.

Tom Krist zit als pantserinfanterist voor de International Security Assistance Force (ISAF) in het Afghaanse Uruzgan. Daar raakt Tom Krist in juli 2007 ernstig gewond tijdens een patrouille op een drukbezochte bazaar. De oorzaak is een zelfmoordaanslag waarbij naast de dader ook 17 Afghanen om het leven komen.

Tom en nog 3 gewonde Nederlandse militairen worden met spoed naar een hospitaal gebracht. Tom verkeert in kritieke toestand en wordt naar Nederland gevlogen. In het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht bezwijkt hij 12 juli op 24-jarige leeftijd aan zijn verwondingen.

Commando Kevin van de Rijdt

Ook Kevin van de Rijdt zit voor ISAF in het Afghaanse Uruzgan, maar dan in 2009.  Als commando is hij op 6 september betrokken bij een geheime missie in de Helmand-vallei, middenin door de Taliban gecontroleerd gebied.

De patrouillerende militairen lopen er in een hinderlaag. Kevin, als scherpschutter in de eerste linie, wordt op 26-jarige leeftijd dodelijk getroffen. Met gevaar voor eigen leven halen zijn kameraden zijn lichaam uit de gevechtszone en brengen het naar Kamp Holland. Kevin wordt naar Nederland gevlogen en gecremeerd.

Vlieger Michael Donkervoort

Kapitein-vlieger Michael “Sofac” Donkervoort kwam op 31 augustus 2006 om het leven in Afghanistan. Hij verongelukte tijdens een missie met zijn F-16. De exacte toedracht van het ongeval is nooit vastgesteld.

De voormalig vlieger van het 313-squadron van Vliegbasis Volkel werd 29 jaar.

Namen mariniers

Sinds dit jaar dragen ook een ecoduct en een brug de namen van gesneuvelde militairen, omgekomen bij een bermbomincident in 2010.

Beide mannen kwamen om het leven tijdens hun inzet in het Afghaanse Uruzgan.

Het gaat om marinier der eerste klasse Marc Harders, wiens naam nu prijkt op de overspanning over de A28 bij Spier. Hij werd 23 jaar. 

De ander is korporaal van de mariniers Jeroen Houweling. Zijn naam wordt in ere gehouden op een brug boven de A7 bij Purmerend. Marinier Houweling werd 29 jaar.

Het vernoemen van bruggen en viaducten naar gesneuvelde militairen gebeurt op initiatief van de Stichting Coördinatie 75 jaar Vrijheid.

Hoogste prijs

De ministeries van Defensie en Infrastructuur en Waterstaat wilden graag meewerken aan het eren van de omgekomen militairen. Minister van Defensie Ank Bijleveld: “Sommige militairen betaalden voor onze vrijheid en die van anderen de hoogste prijs. Met dit mooie initiatief herinneren wij hen en erkennen waar zij voor stonden.”