Defensie helpt bij tests corona-app

Het Nationaal Trainings Centrum (NTC) in Vught leek vandaag eventjes het middelpunt van een heuse ‘epidemie’. In verschillende scenario’s testten onderzoekers van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een toekomstige corona notificatie-app. Militairen ondersteunden daarbij.

Minister Hugo de Jonge praat in een tram met militairen.
Minister Hugo de Jonge op Defensieterrein.

Voor NTC-commandant majoor Jurgen de Werd even een change of scenery. Onder normale omstandigheden wordt ‘zijn’ terrein vooral gebruikt voor het oefenen van scenario’s op chemisch, biologisch, radiologisch en nucleair gebied. Maar het compleet nagebouwde metrostation, marktplein en de bioscoop lenen zich tevens uitstekend voor andere scenario’s in openbare ruimten.
“Vandaar het verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de testen rondom de corona-app hier te laten plaatsvinden. Daar maken wij graag plaats en ruimte voor vrij. Mooi om mee te maken, toch?” 

5 militairen met mondkapjes in een tram.
Het Nationaal Trainings Centrum (NTC) in Vught.

Real life scenario’s

Voor de gelegenheid speelden 20 landmachtmilitairen van 17 Pantserinfanteriebataljon* verschillende real life scenario’s na. Daarbij bewogen ze zich met de app door het oefendorp. Telkens werden 1 of meer deelnemers ‘digitaal besmet’ met het coronavirus. Onderzoekers vanuit de Rijksoverheid monitorden de resultaten. Reikt het bluetoothsignaal ver genoeg? Krijgen omstanders die in de buurt van de ‘besmette’ telefoon zijn geweest een melding? En, minstens zo belangrijk, mensen die op veilige afstand blijven níet? 

Discipline

Een vrij nauwkeurige test, waar het nodige geduld voor is vereist. “Daarom zijn wij extra blij met de samenwerking met Defensie”, benadrukt Hans Versteeg, namens het onderzoeksteam van de Rijksoverheid. “Het werkt zo makkelijk met militairen. We kunnen strakke afspraken maken, ze zijn gedisciplineerd, alles loopt gewoon. Superfijn.” 

Ook van VWS-minister Hugo de Jonge waren er lovende woorden. Hij prees niet alleen de samenwerking tussen beide ministeries, maar noemde ook het trainingscentrum super-professioneel opgezet.

App

De zogeheten corona notificatie-app kan uiteindelijk helpen bij het contactonderzoek van patiënten met het coronavirus. Dit door mensen te waarschuwen die in de buurt zijn geweest van een besmet persoon.

Het project rondom de ontwikkeling van de app is in handen van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

*Alle deelnemers zijn voor het experiment onderworpen aan een coronatest en uitgerust met persoonlijke beschermingsmiddelen.