‘Luchtmobiel’ ziet toe op veiligheid bezoekers Airborne Museum

Bezoekers mogen weer naar het Airborne Museum in Oosterbeek. Eigenlijk zou staatssecretaris van Defensie Barbara Visser het na de grondige renovatie in maart al officieel openen. Het COVID-19-virus maakte dat heugelijke moment echter onmogelijk. Vandaag nam Visser er alsnog een kijkje.

Ze zag meteen een vertrouwd beeld. Enkele militairen van de 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen houden in het museum een oogje in het zeil. De maximaal 210 bezoekers per dag moeten zich namelijk wel aan de coronamaatregelen houden. Op verzoek van museumdirecteur Sarah Heijse letten de zogenoemde ‘rode baretten’ daar nu op.

Militairen van 11 Luchtmobiele Brigade zijn elk jaar in september nauw betrokken bij de Airborne Herdenkingen in de omgeving van Arnhem. Vandaar dat Heijse om hun hulp vroeg. De vrijwilligers die normaal bij het museum betrokken zijn, moesten afhaken omdat ze veelal wat ouder zijn en dus in de corona-risicogroep vallen.

Nieuwe aanwinsten

Het Airborne Museum is gevestigd in het voormalige hoofdkwartier van de Britse geallieerden tijdens de Slag om Arnhem in september 1944. Het museum ontving vorig jaar nog meer dan 100.000 bezoekers. Vanwege de coronamaatregelen zijn dat er dit jaar maximaal 26.000. Het museum heeft hen overigens wel veel te bieden. Neem bijvoorbeeld een virtuele vlucht met een Glider zweefvliegtuig, gebruikt tijdens de luchtlandingen. Het is één van de nieuwe aanwinsten. Kinderen kunnen zich vermaken in escaperooms, gebaseerd op het boek Waterschapsheuvel van Richard Adams waarin de Slag om Arnhem een rol speelt.

Zie voor meer informatie: https://www.airbornemuseum.nl