Minister bekijkt nieuwe legeringskamers

Op termijn worden alle legeringslocaties vergelijkbaar met de modelkamers, -keukens en -huiskamers die inmiddels zijn gerealiseerd op de Generaal-majoor De Ruijter van Steveninckkazerne. Minister Ank Bijleveld-Schouten kwam ze vandaag bekijken. Voor het contrast liet brigadeadjudant Van Schaik haar ook de oude voorzieningen zien.

Bijleveld: “Ik weet dat er nog veel is te doen, maar er wordt keihard gewerkt om het vastgoed op peil te brengen. Wat ik vandaag in Oirschot heb gezien, ziet er in ieder geval veelbelovend uit.”

Staatssecretaris Barbara Visser informeerde de Kamer in april over de start van het project. Alle legeringslocaties worden de komende jaren aangepast en vernieuwd. De 1e fase loopt tot 2023.

De uitvoering en het bepalen van de volgorde gebeurt in overleg met de Defensieonderdelen. In de 1e fase staan gebouwen op de planning in Amersfoort, AOCS Nieuw Milligen, Apeldoorn, Assen, Doorn, Ermelo, Havelte, Hilversum, KIM Den Helder, Schaarsbergen, Soesterberg, Stroe, ’t Harde, Vredepeel, Vught en Wezep.

Duurzaamheid centraal

51 gebouwen krijgen dankzij inbouwpakketten moderne slaapkamerinterieurs en woonkamers. Maar ook andere zaken aan de binnenkant worden aangepakt, afhankelijk van de huidige staat. Denk aan het vervangen van sanitair, het verbeteren van klimaat- en ventilatie-installaties en plafonds. Bij alle verbouwingen staat duurzaamheid centraal. Zo wordt de verlichting vervangen door LED.

Gebouwen waarbij opknappen niet meer mogelijk en/of rendabel is, wordt gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Daarbij hanteert Defensie de norm Bijna Energie Neutraal Gebouw.