Minister: “noodzaak investeringen onverminderd groot”

“De noodzaak voor investeringen in Defensie is onverminderd groot.” Dat zegt minister Ank Bijleveld-Schouten in reactie op een artikel in De Telegraaf van vandaag.

Daarin staat dat het kabinet de voorgenomen investering bij Defensie voor zich uitschuift. Dit omdat de minister de herijking van de Defensienota niet presenteert in juni zoals gepland, maar uitstelt tot oktober. Het blad suggereert daarmee dat de organisatie het “bezuinigingsspook weer ziet opdoemen”.

“Ik had ook liever geen coronacrisis gehad, reageert Bijleveld. Maar nu die er is, kun je het niet negeren. De conclusies die De Telegraaf daaraan verbindt zijn niet de mijne.”

Ze refereert aan het nog vorige week gemelde investeringspercentage van 23,9%, dat hoger is dan ooit. Volgens de bewindsvrouw is er geen sprake van een uitstelstrategie. Dat zou, zo zegt ze, niet verantwoord zijn. “Defensie heeft de grondwettelijke taak het Koninkrijk en bondgenootschappelijk grondgebied te verdedigen. We hebben al besloten dat we de onderzeeboten gaan vervangen, dat geldt ook voor de M-fregatten. Daarvoor worden nu zorgvuldig de aanschafprocessen doorlopen. De extra F35’s - 9 stuks - zijn ook al besteld”, aldus de minister.

“We presteren goed op de 3e hoofdtaak, het leveren van bijstand bij rampen en crises. Dat doen we wel dankzij onze ervaring, opgedaan tijdens missies. Luister naar wat de logistieke planners, de militaire artsen en verpleegkundigen zeggen over hun inzet afgelopen periode: wij kunnen dit door wat we op missies meemaakten en leerden.”