Helikopterbemanningen vliegen meer avonden boven Nederland vanwege COVID-19-crisis

Helikopterbemanningen van het Defensie Helikopter Commando in Gilze-Rijen starten vandaag met extra trainen bij duisternis boven Nederland. De vluchten waren gepland in het buitenland. Door de COVID-19-crisis zijn ze daar nu niet mogelijk. Inzetbaar zijn voor wereldwijde missies, maar ook voor nationale taken zoals brandbestrijding vanuit de lucht, vergen echter training. Omdat militairen ook ’s nachts opereren, is trainen in het donker noodzakelijk.

Vergroot afbeelding Chinook boven Deurnsche Peel.
Vorige maand nog vlogen onder meer Chinooks tot laat in de avond om de brand op de Deurnsche Peel te bestrijden.

De essentiële trainingen voor de helikopterbemanningen is vanwege de omstandigheden nu enkele weken verlengd. Daarnaast wordt tot middernacht doorgevlogen omdat het later donker wordt. Normaal staan ze om 23.00 uur weer aan de grond.

Oefen- en laagvlieggebieden

De Cougar- en Chinook-transporthelikopters vliegen tot en met 28 mei later dan gebruikelijk. De toestellen maken gebruik van de diverse oefen- en laagvlieggebieden waaronder vliegbasis Deelen bij Arnhem. Daar werken, naast de helikopterbemanningen, ook de luchtverkeersleiders aan hun kwalificaties.

Vergroot afbeelding Cougar in de schemering.
Een Cougar-transporthelikopter.

Nachtzichtapparatuur

De extra openstellingen van vliegbasis Gilze-Rijen tot middernacht zijn van vandaag tot met donderdag,van maandag 18 mei tot en met woensdag 20 mei en van maandag 25 mei tot en met donderdag 28 mei.

Tijdens de trainingen in het donker gebruiken de bemanningen om goed te zien geavanceerde nachtkijkers. Met behulp van deze Night Vision Goggles beoefenen ze onder meer het navigeren en vliegen op lage hoogte. Het vergt veel oefening om goed en veilig deze kijkers te werken.

Informatie en hinder

Defensie bereidt militaire oefeningen zorgvuldig voor en spreidt, waar mogelijk, vliegbewegingen zoveel als mogelijk over oefengebieden in Nederland. Eventuele klachten zijn in te dienen via www.luchtmacht.nl/geluidshinder.

Operationele of weersomstandigheden zorgen er soms voor dat oefeningen anders verlopen dan aangekondigd. Volg voor de meest recente informatie het Defensie Helikopter Commando via twitter: @dhcluchtmacht.