4 mei: Defensie staat online stil bij slachtoffers

Zoals elk jaar op 4 mei is de krijgsmacht ook vandaag aanwezig bij tal van herdenkingen. Vanwege de coronamaatregelen met minder militairen en vooral online zichtbaar voor het publiek. Defensie livestreamt bijvoorbeeld een speciaal programma waarin de slachtoffers worden herdacht. Het programma start om 19:45 uur op youtube.com/defensie en op 7 Facebookkanalen.

De Nationale Dodenherdenking krijgt hiermee 75 jaar na de bevrijding een andere invulling. Via de online kanalen spreekt de Defensietop over hoe belangrijk het is die vrijheid te beschermen. Ook de commandanten van de 6 Defensieonderdelen doen hieraan mee.

Taptoesignaal

Aansluitend wordt overgeschakeld naar de plechtigheden op de Dam. Daar zet een hoornblazer van de Koninklijke Luchtmacht kort voor 20:00 uur het Signaal Taptoe in. Er wordt geschakeld naar 6 locaties van historisch of symbolisch belang waar collega-trompettisten van alle krijgsmachtdelen het signaal meeblazen. Ze spelen op het Binnenhof, de Grebbeberg, Schiphol, de John Frostbrug in Arnhem, het Kazemattenmuseum op de Afsluitdijk en nabij het Olympisch Stadion in Amsterdam. Publiek kan hierbij niet aanwezig zijn.

Met deze actie sluit Defensie aan bij de oproep van het Nationaal Comité 4 en 5 mei om het taptoesignaal door heel Nederland mee te spelen. Afsluitend wordt teruggeschakeld naar de Dam voor de 2 minuten stilte en het Wilhelmus.

Hoe klinkt het Signaal Taptoe?

Fysieke herdenkingen

Naast het online programma neemt Defensie deel aan een aantal herdenkingen in het land. Zo is minister Ank Bijleveld-Schouten aanwezig bij de herdenking op de Canadese begraafplaats in Holten en legt Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Bauer een getuigenis af in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Staatssecretaris Barbara Visser legt een krans tijdens de herdenking op de Grebbeberg. Ook in uitzendgebieden en op verschillende ambassades staat Defensiepersoneel stil bij hen die omkwamen.

De Defensieonderdelen tonen via hun online kanalen herdenkingen die zij organiseren. Onder meer op de Grebbeberg, landgoed Bronbeek, de voormalige Vliegbasis Soesterberg en de Marinebasis in Den Helder. Op Schiphol Plaza brengt de Koninklijke Marechaussee om 20:00 uur een eregroet.