Jaarverslag MIVD: weerbaarheid blijven versterken

Nederland moet zijn weerbaarheid blijven versterken tegen de voortdurend toenemende dreiging. Dat concludeert directeur Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD) generaal-majoor Jan Swillens in het jaarverslag over 2019. Dit is vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd.

Vergroot afbeelding Omslag jaarverslag 2019.
Omslag jaarverslag 2019.

Nederland heeft volgens de MIVD te maken met heimelijke beïnvloeding, digitale spionage en sabotage en de toenemende verwevenheid tussen veiligheid en economie. “De dreigingen waarmee Nederland te maken heeft, doen zich steeds vaker voor in het schemergebied tussen vrede en oorlog. De zogeheten ‘grijze zone’”, concludeert Swillens.

Digitale spionage door landen bij overheden en bedrijven is een van de grootste dreigingen voor ons land en onze bondgenoten. Maar ook digitale verstoring van vitale infrastructuur behoort tot de mogelijke gevaren. Verschillende landen blijven in Nederland en andere westerse landen op zoek naar kennis en goederen. Bijvoorbeeld om dit voor hun eigen wapenprogramma en wapenexport te gebruiken. Swillens: “Als dat lukt, kan die kennis zich dus tegen onszelf keren.’’