Militaire helikopters blussen voor 5e dag op rij

Ook vandaag zet de luchtmacht weer Chinook- en Cougar-transporthelikopters in om brand te bestrijden. Dat gebeurt inmiddels voor de 5e dag op rij, in eerste instantie alleen boven het natuurgebied de Deurnsche Peel. Daar is het vuur onder controle. Vandaag is Nationaal Park Meinweg in Herkenbosch ‘hotspot’.

Vergroot afbeelding Chinook boven Deurnsche Peel.
Chinook boven Deurnsche Peel.

Sinds woensdagmiddag vliegen 2 Chinooks en 1 Cougar boven het Limburgse land. De helikopters ondersteunen bij het verder afblussen van kleine vuurhaarden, die via de grond moeilijk bereikbaar zijn. De militaire toestellen storten via een zogenoemde bambi bucket grote hoeveelheden water naar beneden. Een Chinook dropt maximaal 10.000 liter per keer, een Cougar ongeveer 2.500 liter. Die laatste is vanwege de wendbaarheid goed geschikt voor precisie-drops. De Chinook richt zich als massief werkpaard op grote brandende oppervlakten.

Vergroot afbeelding 2 militairen geknield bij een landende Chinook.
Een Mobile Air Operations Team. Dit coördineert onder meer de inzet en heeft daarvoor contact met zowel de brandweer als de vlieger over de te blussen plek.

Staaltje goede samenwerking

Overigens zijn niet alleen vliegende bemanningen van ’s morgens vroeg tot ongeveer 22.00 uur in touw. Ook op de grond zijn steeds militairen ingezet, die vormen een zogenoemd Mobile Air Operations Team. Dit coördineert onder meer de inzet en heeft daarvoor contact met zowel de brandweer als de vlieger over de te blussen plek.

Verder vervulde in Herkenbosch de landmacht een prominente rol. Met een Leopard-2-berginstank (Buffel) en een Leopard 2-geniedoorbraaksysteem (Kodiak) hebben militairen van woensdag op donderdagnacht een 400 meter lange en 25 meter brede brandgang gegraven om verspreiding van het vuur tegen te gaan. Al met al ging het om een uitstekend staaltje van goede samenwerking, zo viel op de grond te horen.

Vergroot afbeelding Brandbestrijding Deurnsche Peelbrand.
Brandbestrijding Deurnsche Peelbrand.

"Als het erop aankomt..."

Voor de brandweer, de landmachtmilitairen, het Mobile Air Operations Team en de vliegende bemanningen was er tijdens het bluswerk dan ook veel lof uit de omgeving. Dat bleek uit bijvoorbeeld schriftelijke dankbetuigingen, tekeningen, goed gevulde koelboxen en zelfs taarten. Dat waardeerden de militairen, die vol overgave helpen. “We willen zoveel als mogelijk blussen, het maximale uit de kist halen.”, zegt een van de vliegers. “Als het er op aan komt, zijn we er van en gaan we ervoor.”

De eerste dagen vlogen militaire toestellen, soms wel 4 tegelijk boven het natuurgebied de Deurnsche Peel. Inmiddels vliegt de luchtmacht alleen boven Limburg, naar verwachting is dit de laatste dag.

Hoewel zowel in Brabant als in Limburg het sein ‘brand meester’ is gegeven gaat het nablussen nog een tijdje door.