Landmacht geeft maaltijden weg in Haagse wijken

Landmachtmilitairen hebben vandaag honderden inwoners van enkele Haagse wijken van een maaltijd voorzien. Ze waren voor ouderen die vanwege het COVID-19-virus aan huis zijn gekluisterd en voor mensen die het niet al te breed hebben.

Het voedsel is bereid op de Frederikkazerne. Daar stonden voor deze gelegenheid  4 mobiele satelliet keukens paraat. Ze zijn ontworpen voor het opwarmen van diepgevroren, vacuümverpakte en verse maaltijden en om te koken in combi-steamer-ovens.

Italiaanse pasta

Het bleef niet alleen bij maaltijden bereiden. Militairen leverden ze ook nog eens op verschillende locaties af en wisten er onder andere Martin mee te verrassen. “Lang geleden ben ik zelf militair geweest”, vertelde hij zijn bezorgers en nam een Italiaanse pasta in ontvangst. “Oh heerlijk zeg! Ik dank Defensie voor dit maal. Zelf kom ik in deze tijd niet veel buiten om boodschappen te doen.”

Alternatieve bestemming

De voeding was eigenlijk bedoeld voor militairen die op oefening zouden gaan. Maar alle trainingsprogramma’s werden afgelast om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Defensie besloot daarop een alternatieve bestemming te zoeken voor het eten. De stichting Achterban Werkt toonde belangstelling en regelde met 2 samenwerkende instanties de adresjes waar de maaltijden het hardst nodig zijn.

Niet voor het eerst

Defensie gaf afgelopen periode al vaker levensmiddelen weg, onder meer aan voedselbanken en stichting Carabic in Amsterdam. In totaal ging het hier om zo’n 30.000 kilo, allemaal over doordat oefeningen werden geschrapt. Maaltijden ook nog eens bereiden, gebeurt sinds deze week. Militairen die dit doen zijn afkomstig van een eenheid in Stroe, verantwoordelijk voor onder meer de operationele catering van de krijgsmacht.