Krijgsmachten werken samen in strijd tegen coronavirus Caribisch gebied

De Britse, Franse en Nederlandse strijdkrachten bundelen hun krachten in de strijd tegen het coronavirus in het Caribisch gebied. Zodoende gaan de landen hun afzonderlijke inspanningen op elkaar afstemmen vanuit een gezamenlijke, militaire coördinatiecel. Dit gebeurt vanaf het Franse eiland Martinique.

Vergroot afbeelding Beladen Karel Doorman voor vertrek naar het Caribisch gebied.
Beladen Karel Doorman voor vertrek naar het Caribisch gebied.

Minister Ank Bijleveld-Schouten is blij dat de bestrijding van het coronavirus op deze manier efficiënt wordt aangepakt. “Dit is een mooi en praktisch voorbeeld van hoe we als Europese landen kunnen samenwerken, met ieder onze eigen verantwoordelijkheden in het Caribisch gebied. Door onze inzet tegen het coronavirus samen te monitoren, kunnen we elkaar snel vinden als het nodig is.”

Optimaliseren inzet

De taak van de gezamenlijke, militaire coördinatiecel is het optimaliseren van de inzet van de 3 landen. De cel vergroot de flexibiliteit van de inzetmogelijkheden. Op deze manier kunnen de bondgenoten elkaar versterken bij het bestrijden van (de gevolgen van) het coronavirus in het hele Caribisch gebied.

De wederzijdse steun volgt mede uit eerder opgedane, positieve samenwerkingservaringen. Die deden de landen op tijdens het verlenen van noodhulp na orkaan Irma in 2017.