Afgelast: onder meer 4Daagse en Landmachtdagen

De Nijmeegse 4Daagse gaat dit jaar niet door om verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan. Het festijn gaat doorgaans gepaard met veel inzet vanuit Defensie. Het betreft niet alleen wandelende militairen, maar bijvoorbeeld ook de bouwers van kamp Heumensoord en de pontonbrug in Cuijk. De 4Daagse is niet het enige evenement met veel militaire betrokkenheid dat ten prooi valt aan het coronavirus.

Ook de Landmachtdagen, Sail 2020 met een rol voor de marine en de Canal Parade, waar een Defensieboot aan zou deelnemen, zijn van de baan. Dat geldt verder voor onder meer de bevrijdingsfestivals waarbij de luchtmacht ambassadeurs van de vrijheid per helikopter verplaatst en veel dodenherdenkingen door het hele land. Het gaat om alle evenementen tot 1 september, zo maakte minister-president Mark Rutte gisteravond bekend.

Gezondheid voorop

Luitenant-kolonel John Haasnoot, die belast was met allerlei zaken rond de 4Daagse, heeft uiteraard begrip voor de maatregelen. De commandant Centrale Verzorging Militairen vindt het wel jammer dat het wandelfeest is geschrapt. “Maar de gezondheid van mensen staat voorop. Dat geldt voor onze nationale en internationale militaire wandelaars, maar natuurlijk ook voor het ondersteunend personeel dat kamp Heumensoord en de rustpunten mogelijk maakt.”

Ingezet voor ondersteuning zorg in Nederland

Volgens Haasnoot annuleerden verschillende landen de deelname van militaire detachementen al. “Dat gebeurde vanwege de maatregelen en inzet in hun eigen land. Nederlands defensiepersoneel, met name onze geneeskundige collega’s, wordt op dit moment ook veelvuldig ingezet om de zorg in Nederland te ondersteunen. En dat is goed. Daar ligt de prioriteit nu ook. Ik vertrouw erop dat we wereldwijd goed door deze crisis heen komen en dat we in 2021 de 60e verjaardag van kamp Heumensoord kunnen vieren met alle delegatielanden en onze eigen mensen.”

The walk of the World

Het evenement bestaat sinds 1909 en was van oorsprong militair. Inmiddels is ‘The walk of the World’ de grootste meerdaagse wandelprestatietocht ter wereld.