Mobiel lab Defensie voor coronatesten

Defensie heeft zijn mobiele laboratorium beschikbaar gesteld aan het Regionaal Overleg Acute Zorg (ROAZ) regio West. Het ROAZ gebruikt het mobiele lab sinds vandaag voor de Mobiele COVID-19 Post (MCP) bij het Cars Jeans Stadion van ADO Den Haag. Dit is een teststraat waar mensen getest kunnen worden op het coronavirus.

Vergroot afbeelding Het mobiele lab van Defensie voor coronatesten.
Het mobiele lab van Defensie voor coronatesten.

Huisartsen in de regio verwijzen mogelijke patiënten naar de testlocatie. Daar zijn 100 mensen per dag te testen op het coronavirus, terwijl zij in hun auto zitten. Zo blijft het besmettingsgevaar beperkt. De neusuitstrijk wordt verwerkt in het mobiele laboratorium en voor analyse naar het Leids Universitair Medisch Centrum gebracht (LUMC). De huisarts ontvangt binnen 24 tot 48 uur de uitslag. Op korte termijn is in het laboratorium op locatie ook snelle diagnostiek uit te voeren. Een uitslag voor spoedgevallen volgt dan in minder dan een uur.

Samenwerking

Het project betreft een samenwerking tussen huisartsen in de regio Haaglanden (Hadoks), zorgverzekeraars, het LUMC en regionale partnerlaboratoria in afstemming met de GGD en GHOR Haaglanden. Defensie levert op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport materiele ondersteuning in de vorm van het mobiele lab. Het dient normaalgesproken als mobiel onderzoekscentrum voor de CBRN-eenheid van de krijgsmacht. Die is gespecialiseerd in het omgaan met chemische, biologische, radiologische en nucleaire dreigingen en explosieve materialen. Het LUMC heeft de wagen voor deze gelegenheid aangepast voor het gebruik in de Mobiele COVID-19 Post.

982 Squadron

Het lab staat normaalgesproken op de locatie Dongen van het Logistiek Centrum Woensdrecht en valt onder het 982 Squadron. Dit is een speciaal technologisch en missie-ondersteunend squadron van de luchtmacht dat de hele krijgsmacht technisch bijstaat.