Fregatten krijgen nieuw 127mm-kanon

De 4 luchtverdedigings- en commandofregatten (LCF’s) krijgen een nieuw 127mm-kanon. De Defensie Materieel Organisatie maakte de aankoop bij de Italiaanse fabrikant Leonardo vandaag bekend. Thales Nederland is door Leonardo gecontracteerd als toeleverancier.

Naar verwachting hebben de fregatten uiterlijk in 2026 hun nieuwe wapen. Om precies te zijn: het OTO 127/64 LW-Vulcano-systeem. Dit middelgrote kanonsysteem is in de 1e plaats bedoeld voor oppervlaktevuur en als scheepsgeschut. Het is eventueel ook te gebruiken als luchtafweer.

Het Vulcano-systeem bestaat onder meer uit de volgende subsystemen:

  • het 127mm-kanon
  • het volledig geautomatiseerde munitieopvoersysteem. Hierdoor hoeft niet getild te worden met zware granaten, wat het systeem ARBO-proof maakt.

Het toevoermagazijn voor de munitie bestaat uit 4 drums met elk 14 granaten. Het geschut kan zowel standaard 127mm -munitie afvuren als de moderne, geleide munitie. Met dat laatste type is een bereik haalbaar van 100 kilometer.

Vergroot afbeelding Zr.Ms. Evertsen.
Zr.Ms. Evertsen.

Ondersteuningssysteem

De Naval Fire Control Support is het missieplanningsonderdeel van het kanon. Dit ondersteunt met mogelijke vuuroplossingen, munitiekeuzes en berekent het ballistische traject van projectielen in combinatie met de beste koers van het schip.

Thales koppelt het kanon en de bijbehorende subsystemen weer aan het Combat Management Systeem van de LC-fregatten. Voor de inbouw van het kanon moet de structuur van de schepen worden aangepast. Dit gaat de Directie Materiele Instandhouding (DMI) van de Koninklijke Marine doen. Daarnaast bouwt de DMI om efficiëntieredenen een aantal onderdelen van het kanonsysteem zelf.