Defensie stelt extra beademingsapparatuur beschikbaar voor ziekenhuizen

Defensie stelt nog eens 25 beademingsapparaten beschikbaar aan ziekenhuizen door heel Nederland. Begin deze week leverde Defensie er ook al 40.

Vergroot afbeelding Auto staat geparkeerd voor ingang LangeLand Ziekenhuis.
Defensie levert extra beademingsapparatuur in onder meer het LangeLand ziekenhuis in Zoetermeer.

Deze 25 apparaten zijn afgelopen week door specialisten van de firma Dräger in Zoetermeer gebruiksklaar gemaakt. Vrachtwagens en een enkele Amarok pick-up van de landmacht brengen de apparaten naar de ziekenhuizen. Die gebruiken ze om ernstig zieke coronapatiënten te beademen op hun intensive care-afdelingen. Defensie stelt de middelen beschikbaar op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
 

Strijd

Minister van Defensie Ank Bijleveld-Schouten liet eerder al weten dat Nederland een beroep kan doen op de militaire organisatie om te helpen in de strijd tegen corona. "Uiteraard doen we wat mogelijk is om de Nederlandse bevolking waar mogelijk bij te staan.”

Vergroot afbeelding Auto staat geparkeerd voor ingang LangeLand Ziekenhuis. Boxen met beademingsapparatuur staan klaar voor de ingang.
De levering van deze apparaten komt bovenop een eerdere levering van 40 stuks begin deze week.

Steunen

Defensie levert naast beademingsapparatuur ook meerdere planners. Ze assisteren ziekenhuizen en veiligheidsregio’s bij onder meer de herverdeling van patiënten. Tevens zijn militair verpleegkundigen ingezet om de civiele zorgsector te ondersteunen.