Defensie blijft in Amsterdam

Een deel van het eiland Kattenburg blijft in militaire handen. Op deze manier is blijvende aanwezigheid van Defensie in de hoofdstad te verenigen met de huidige plannen. Dat heeft minister Ank Bijleveld-Schouten de Kamer per brief gemeld.

Havengebied in Amsterdam.
Het havengebied in Amsterdam waar Defensie voet aan wal houdt.

Er zijn afspraken gemaakt over de omvang en op welke plek op het terrein de kazerne komt. Hiervoor worden, naast nieuwbouw, ook bestaande panden gebruikt. Ook is besloten dat sommige faciliteiten voor zowel militair als civiel gebruik beschikbaar zijn.

De uitkomst is het gevolg van een verkenning waarbij vertegenwoordigers van de gemeente Amsterdam, het Rijksvastgoedbedrijf, het Atelier Rijksbouwmeester en Defensie waren betrokken.

De komende tijd worden de kosten en de baten nauwkeuriger in beeld gebracht.

Eeuwenlange aanwezigheid

Na eeuwenlange aanwezigheid in de hoofdstad, dreigde Defensie de plek op het eiland Kattenburg door afstoting te verliezen. Het militaire complex is bekend onder de naam: Marine Etablissement Amsterdam en diende na de oorlog vooral als facilitair steunpunt. Dit voor bijvoorbeeld Sail Amsterdam en ceremonies als de nationale Dodenherdenking. Het terrein werd ook gebruikt als congrescentrum en sinds 1999 is onder meer het keuringscentrum van Defensie er ondergebracht.