Amerikaanse troepenverplaatsing in Nederland afgeblazen

De Verenigde Staten hebben in verband met de pandemie van Covid-19 (coronavirus) besloten de oefening Defender Europe 2020 aan te passen. De geplande troepenverplaatsing van een Amerikaanse gevechtsbrigade door Nederland is daarmee van de baan.

Vergroot afbeelding Amerikaanse legervoertuigen.
Beeld: Bill Mesta - USN Military Sealift Command.
Amerikaans materieel wacht op vertrek vanuit Texas (februari 2020).

Met Defender Europe test de Amerikaanse landmacht hoe snel zij 3 gevechtsbrigades vanuit Amerika richting Europa kan ontplooien om te reageren op een eventuele dreiging. Vanuit de Verenigde Staten zouden 20.000 militairen en hun materiaal naar verschillende zee- en luchthavens in Europa gaan. Een complete gevechtsbrigade zou via de haven van Vlissingen naar Oost-Europa verplaatsen.

300 al in Nederland gearriveerde Amerikaanse militairen verblijven op Vliegbasis Woensdrecht. Zij vertrekken binnenkort. Ook de voor de logistieke ondersteuning aanwezige Britse militairen keren terug naar huis.

Host nation support

Als gastland van dit deel de oefening verleent Nederland zogenoemde host nation support. De krijgsmacht bewaakt bijvoorbeeld het tijdelijk militaire terrein in de haven van Vlissingen. Defensie bouwde op Vliegbasis Woensdrecht ook een tentenkamp voor de militairen. Het pas opgerichte Territoriaal Operationeel Centrum van de landmacht in Amersfoort stuurt de host nation support aan. Nederland blijft de bondgenoten ondersteunen tot zij zijn vertrokken.