“Zonder vrijheid geen kansen”

Vrijheid en je talenten ontwikkelen. Voor minister Bijleveld hebben beide alles met elkaar te maken. “Omdat wij in vrijheid leven kun je je kansen pakken, je hart volgen en echt iets bereiken.” Dat hield zij vandaag de studenten van het MBO Amsterdam Zuid-Oost voor, tijdens het Nationaal Gesprek over Vrijheid.

Minister Bijleveld vertelde aan ongeveer 150 leerlingen op een Mbo in Amsterdam over onder andere opa Willem. Die was op 4 mei 1940 nog en feestje aan het vieren, maar moest een dag later naar zijn eenheid, omdat de dreiging van een Duitse aanval zo hoog was.  ”Dat moest. Er was geen keuze in 1940.” 

Dankbaar

Maar er waren meer verhalen die het belang van vrijheid onderstreepten: van een docent die als militair in Bosnië en Irak diende. En van een Koerdisch-Syrische leerling die vertelde over de burgeroorlog in Aleppo, waar hij destijds woonde. Hij was dankbaar dat hij hier een kans had gekregen en heeft ook daarom voor een veiligheidsopleiding gekozen. Bijleveld: “Dit verhaal geeft aan hoe belangrijk het is dat wij hier in vrijheid leven.”

Je hart volgen

Want door onze “zo gewone, vanzelfsprekende vrijheid, kun je, als je je best doet en je verantwoordelijkheid neemt, echt wat bereiken. Kun je de kansen pakken die je tegenkomt en je hart volgen. Vrijheid is de basis waardoor je kunt zijn wie je wilt zijn.” Daar werd 75 jaar geleden voor gevochten, en daar wordt op andere plekken nog steeds voor gevochten. Daarom zijn die verhalen van de docent, de leerling en over opa Willem het waard verteld te blijven worden. “Ze herinneren mij eraan dat vrijheid altijd ook iets van ons vraagt en ze zorgen ervoor dat wij niet vergeten waar onze vrijheid vandaan komt.”

Nationaal Gesprek over Vrijheid

Nationaal Gesprek over Vrijheid is een initiatief van De Balie, vfonds, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid en wordt mede uitgevoerd door de MBO Raad. In 2020 wordt 75 jaar vrijheid gevierd. In aanloop naar en tijdens het jubileumjaar gaan onder anderen ministers en andere autoriteiten naar 75 scholen in heel Nederland. Met leerlingen wordt bijvoorbeeld gesproken over wat vrijheid in Nederland betekent en wat jongeren eraan bij willen dragen.