Unieke beelden bombardement Bezuidenhout

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie heeft uniek materiaal gepubliceerd op de website 75jaarvrij.nl. Het gaat om bewegende beelden en zeldzame kleurenfoto’s van het vernietigende bombardement op de Haagse wijk Bezuidenhout op 3 maart 1945.

Vanuit België en het noorden van Frankrijk stegen die dag 56 bommenwerpers op om V2-installaties in het Haagse Bos te bombarderen. Duitse troepen lanceerden vanaf deze locatie namelijk V2-raketten op Londen. Het geallieerde bombardement dat hieraan een einde moest maken, liep echter helemaal mis.

Met de grond gelijk

Verkeerde coördinaten en slechte weersomstandigheden leidden ertoe dat de projectielen niet in het Haagse Bos vielen, maar midden in het dichtbevolkte Bezuidenhout. Met de 60.000 kilo uitgeworpen brisantbommen maakten de Britten het stadsdeel met de grond gelijk.

Ook het Korte Voorhout kreeg het zwaar te verduren. Na de aanval brak op diverse plaatsen brand uit. De hulpverlening kwam niet goed op gang, onder meer door gebrek aan brandweerpersoneel en blusmateriaal. Meer dan 500 burgers kwamen om. Duizenden mensen raakten dakloos.

Het beeldmateriaal op 75jaarvrij.nl toont het bombardement boven Den Haag, de brandende stad en vluchtende burgers.