Nu te zien: ‘Hij of ik’, een expositie door de ogen van een Canadees en een Duitser

“Dit is het verhaal van ‘Hij of ik’. Het verhaal van 2 soldaten, die vochten in een oorlog die gevolgen had voor de hele wereld.” Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer zei dat vandaag in Soesterberg. Daar opende hij in het Nationaal Militair Museum ‘Him or me’. Deze tentoonstelling is tot 26 september 2021 te zien.

Vergroot afbeelding Luitenant-admiraal Rob Bauer bekijkt oude foto's.
Luitenant-admiraal Rob Bauer bekijkt als een van de eersten de expositie 'Hij of ik'.

Indringende muziek ondersteunt Bauer’s woorden als hij verder vertelt over een Canadees en een Duitser. Bauer: “We zien de oorlog door hun ogen. Hun verhalen voegen kleur toe aan de zwart-witte beelden in onze gedachten. De oorlog heeft deze soldaten de rest van hun leven getekend. Zowel mentaal als fysiek. Voor hen en voor hun families zou de oorlog nooit echt voorbij zijn. Hun verhalen zijn van een andere tijd. Een ander tijdperk.”
 

Vergroot afbeelding De Fanfare Bereden Wapens speelt voor luisterend publiek in het NMM.
De Fanfare Bereden Wapens speelt indringende muziek terwijl Bauer het woord voert.

De expositie toont de bittere strijd voor de bevrijding van Nederland vanuit geallieerd én Duits perspectief. Dat gebeurt door de ogen van de Canadese sergeant Léo Major uit Québec en de Duitse korporaal Hans Kürten uit Leverkusen.

Soms schokkende verhalen

Major, die zich in 1940 vrijwillig meldt bij het Canadese leger, wordt gevolgd in zijn opmars vanaf Juno Beach, langs belangrijke slagen. Ook is te zien waar de Canadees ernstig gewond raakte, zijn beste vriend verloor en in zijn eentje Zwolle binnenviel. Kürten groeit op onder Hitler en moet in 1943 in dienst. In 1944 raakt hij betrokken bij gevechten rondom Arnhem, verliest eveneens zijn beste vriend en raakt meerdere malen zwaargewond. De waargebeurde en soms schokkende verhalen vertonen opmerkelijke parallellen. Volgens museumdirecteur Paul van Vlijmen ontstaat er zelfs ruimte voor empathie door de confrontatie met dezelfde gebeurtenissen vanuit Duits perspectief.

Vergroot afbeelding Nabestaanden en familie van Léo Major en Hans Kürten vallen elkaar in de armen.
Nabestaanden en familie van Léo Major en Hans Kürten vallen elkaar in de armen.

In een wereld van ‘ik’, vechten voor ‘wij’

Bauer memoreert dat er sinds de Tweede Wereldoorlog nog veel haat en conflict op aarde is. “Daarom is het zo belangrijk dat we niet alleen geloven in de kracht van vrede, maar dat we er hard aan werken om die te handhaven.” Bauer zei dan ook trots te zijn op hen die ervoor kiezen van vrijheid hun levensdoel te maken. Ze brengen offers in dienst van hun land. In dienst van de vrijheid. In een wereld van 'ik', vechten ze voor ons allen'. Alle soldaten dragen een uniform. Het is een symbool van eenheid en collectieve kracht. Maar we mogen nooit vergeten dat onder elk uniform, een mens zit."

Die mens staat in ‘Hij of ik’ met het volgen van Major en Kürten centraal. Daarnaast toont het museum hoe de bevrijding werd bevochten. Bovendien staan er destijds gebruikte voertuigen zoals de Duitse ‘Tiger II’ tank, genaamd Königstiger en de uiterst zeldzame bemande V1. Ook het Canadese landingsvaartuig ‘Buffalo’ staat opgesteld, net als de ‘Archer’ tankjager en vlammenwerper ‘the Wasp’.

Zie voor meer informatie: www.nmm.nl.