Waar moet Defensie in 2035 op berekend zijn?

“Oude dreigingen blijven bestaan en er komen allerlei nieuwe bij. Defensie heeft de grondwettelijke taak om er te staan als een van die dreigingen werkelijkheid wordt. Er wordt dus steeds meer van ons gevraagd. Dat is een uitdaging voor ons allemaal.” Dat stelde minister Ank Bijleveld-Schouten gisteren tijdens een bijeenkomst in Den Haag over de toekomst van Defensie. 

Vergroot afbeelding Minister Bijleveld tussen mariniers.
Archief: minister Bijleveld tussen een aantal mariniers.

In juni verschijnt de Defensievisie 2035. Hierin kijkt Defensie 15 jaar vooruit. De visie geeft antwoord op vragen als: Op welke dreigingen moet Defensie voorbereid zijn? En wat voor krijgsmacht hoort daarbij? Deze vragen gaan niet alleen Defensie aan: het is een maatschappelijke opgave, aldus de minister. “Hoe houden we Nederland samen veilig?"

Vergroot afbeelding Visser en militair bekijken bij munitie.
Archief: Visser op de werkvloer. Hier bij munitiebedrijf Veenhuizen.

Jonge denkers

Op uitnodiging van Bijleveld en staatssecretaris Barbara Visser kwamen er meer dan 100 geïnteresseerden meedenken. Ze waren afkomstig uit de politiek, de overheid, het bedrijfsleven, kennisinstellingen, het maatschappelijk middenveld en van Defensie zelf. De minister was blij dat jonge denkers daarbij goed vertegenwoordigd waren. “Zij moeten later van onze toekomstplannen profiteren, dus het is belangrijk dat ze met ons meedenken."

Verschillende dreigingen

Visser: “In het verleden konden we vaak zelf kiezen welke missies we gingen doen. Maar nu de wereld om ons heen instabieler wordt, valt er steeds minder te kiezen.” Deze gedachte werd tijdens de discussie beaamd. “Als we 15 jaar vooruit kijken, kunnen we een bepaalde dreiging wel prioriteit geven, maar uiteindelijk moeten we op alle verschillende dreigingen kunnen inspelen”, merkte een van de genodigden op.

Collectieve plicht

Veel deelnemers riepen elkaar en Defensie op om het belang van Defensie meer uit te dragen. De missie van Defensie is 'beschermen wat ons dierbaar is', maar hebben mensen daar na 75 jaar vrijheid nog wel gevoel bij? "Wij hebben het hier zo goed, je kan er bijna emotioneel van worden als je daar goed over nadenkt", vond 1 deelnemer. "We hebben een collectieve plicht om dat te beschermen. Dat kan Defensie, gezien alle dreigingen, niet alleen."

Het belang van goede samenwerking als antwoord op de veelzijdige dreigingen werd breed gedeeld. Deze en andere inzichten die tijdens de bijeenkomst werden besproken, neemt Defensie mee bij het schrijven van de Defensievisie 2035.