Docu over oud-militairen in Suriname in première

Een film over Nederlandse oud-militairen in Suriname is gisteravond in het Chassé-theater in Breda in première gegaan. ‘Onze jongens in de jungle’ verhaalt over de jonge mannen die daar hun dienstplicht vervulden. Ze deden dat in het decennium voor het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1975.

Vergroot afbeelding Nederlandse militairen in bootje in Suriname.
Still uit de documentaire.

De documentaire gaat nadrukkelijk over hun belevenissen, het avontuur en de sympathie voor de bewoners van Nederlands voormalige kolonie. ‘Onze jongens in de jungle’ blijft ver weg van het politieke verhaal.

De film ontstond bij toeval. Regisseur Jelmar Hoekstra vond op zolder een koffer met spullen van zijn oom die in Suriname was geweest. Die bevatte onder meer een dagboek en wat oude filmbeelden. Omdat er vrij weinig over die episode in de geschiedenis is te vinden, besloot Hoekstra er iets mee te gaan doen.

8mm-camera

Hij klopte aan bij de Stichting Triscontacten (Troepenmacht in Suriname). Na een oproep stroomden de filmpjes binnen, vrijwel allemaal gemaakt met een 8mm-camera. Op de gedigitaliseerde opnames zijn jonge mannen te zien die op piranha’s vissen en zich met een kapmes door het oerwoud banen. Ook toont de film de gevolgen van een noodlottig ongeval met een antitankmijn. De beelden worden afgewisseld met gesprekken met zeventigers en tachtigers die terugblikken op hun tijd in Suriname.

Groene loper

De première ging in meerdere opzichten niet ongezien voorbij. Vóór het theater stond legermaterieel dat destijds werd gebruikt. En de genodigden liepen niet over een rode, maar toepasselijke groene loper. Onder hen Defensieminister Ank Bijleveld-Schouten.

‘Onze jongens in de jungle’ is nog te zien in minstens 10 andere filmzalen in het land (zie www.onzejongensindejungle.nl). Ook draait de documentaire in Paramaribo. Later dit jaar zendt de NPO de beelden uit op televisie.