Opa Guus Meeuwis krijgt postuum Mobilisatie-Oorlogskruis

Cees Meeuwis, de opa van zanger Guus Meeuwis, is vandaag in het Geniemuseum in Vught postuum onderscheiden met het Mobilisatie-Oorlogskruis. Hij ontving het eerbetoon voor zijn inzet als militair tijdens de Tweede Wereldoorlog. Commissaris van de koning in Noord-Brabant Wim van de Donk reikte het kruis uit aan de familie.

Betuwestelling en de Maas

Sergeant Meeuwis wordt tijdens de mobilisatie in augustus 1939 opgeroepen. Hij komt terecht bij de zoeklichtafdeling van het 3e Regiment Genietroepen in Ochten. Deze eenheid heeft de taak om het zuidelijkste deel van de Betuwestelling en de Maas af te sluiten. Na de capitulatie op 15 mei 1940 wordt Meeuwis gedemobiliseerd.

Krijgsgevangen

Op 29 juli 1943 moet hij zich melden in het Wehrmachtslager aan de Zonnebloemstraat in Amersfoort. Vanaf hier wordt Meeuwis met een groot aantal collega’s in krijgsgevangenschap afgevoerd. Na een lange treinreis arriveert Meeuwis in kamp Stalag IV-B in Mühlberg. Daar zit hij bijna 2 jaar gevangen, tot het Rode Leger het kamp op 23 april 1945 bevrijdt. Anderhalve maand later sluit hij in Roosendaal zijn gezin weer in de armen.

Documentaire

Het Nederlands Instituut voor Militaire Historie vertelt in de documentaire ‘Liever krijgsgevangen’ het bewogen oorlogsverhaal van Cees Meeuwis. Kleinzoons Guus en Marc treden in zijn voetsporen door samen met hun vader en een oom dezelfde reis te maken als Cees in de Tweede Wereldoorlog. Rode draad vormen de memoires van Meeuwis waarin hij onder meer openhartig schrijft over zijn jaren achter prikkeldraad. ‘Liever krijgsgevangen’ verschijnt dit voorjaar op 75jaarvrij.nl.