F-16’s onderscheppen Cessna boven Flevoland

2 F-16’s van Vliegbasis Leeuwarden zijn vandaag rond 12.30 uur opgestegen om boven Flevoland een Cessna Citation te onderscheppen. Het toestel dat onderweg was naar Schotland maakte even geen radiocontact met de luchtverkeersleiding.

Na een paar minuten werd de communicatie van de Cessna met de verkeersleiding hersteld, waarna de F-16’s overgingen tot een trainingsvlucht.

24/7

Er staan dag en nacht 2 F-16’s paraat voor noodinzet, de zogeheten Quick Reaction Alert. Ze gaan zo snel mogelijk de lucht in en bekijken van een afstand of er iets vreemds aan de hand is met het toestel. Vervolgens vliegen ze naast de cockpit en kijken nogmaals. Met handgebaren geven ze signalen aan de bemanning dat ze het radiocontact moeten herstellen. In Nederland leidt het Air Operations Control Station in Nieuw-Milligen de toestellen tijdens de operatie.

Luchtruim Benelux

Sinds 2017 zorgen Nederland en België samen voor de QRA van de Benelux. Afwisselend staat de QRA in Nederland op de vliegbases Volkel en Leeuwarden of de Belgische vliegbases Florennes en Kleine-Brogel.