Defensietop brengt oorlogsslachtoffers in herinnering

In de Tweede Wereldoorlog vertrokken deportatietreinen naar concentratie- en vernietigingskampen vanuit kamp Westerbork. Daar lezen overlevenden, bekende en minder bekende Nederlanders sinds gisteren 102.000 namen op. Ze zijn van de omgekomen Joden, Roma en Sinti uit Nederland. Van Defensie brachten minister Ank Bijleveld-Schouten, staatssecretaris Barbara Visser en Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer een deel van de slachtoffers in herinnering.

Vergroot afbeelding Minister Ank Bijleveld-Schouten leest voor achter een katheder. Tekst op katheder: De 102.000 namen lezen. Herinneringscentrum kamp Westerbork.
Minister Ank Bijleveld-Schouten.

Het voorlezen gaat dag en nacht door, tot maandag de 27e 15.30 uur. Precies dan begint in het concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen de 75-jarige herdenking van de bevrijding van het concentratiekamp door de Russen.

Het voorlezen van de voor- en achternaam en leeftijd van elk slachtoffer gebeurt nu voor de 4e keer. Wie erbij wil zijn, kan het voormalige kampterrein tijdens het voorlezen gratis bezoeken.

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat heel Nederland werd bevrijd.