Weekoverzicht Defensieoperaties

Enkele tientallen militairen van 11 Luchtmobiele Brigade vertrokken deze week naar Irak. Zij nemen de trainingen over van de huidige lichting. De trainingen aan de Peshmerga en het Iraakse leger in het Noord-Iraakse Erbil en Bagdad zijn inmiddels hervat. De commandant van de anti-ISIS-coalitie in Irak liet vorige week weten dat de veiligheidssituatie geen obstakel meer vormt. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 15 tot en met 21 januari.

Vergroot afbeelding Koerdische strijders lopen met bewapening in de bergen.
Archieffoto (maart 2018) van een training door Nederlandse militairen aan Koerdische strijders, de Peshmerga.

Nederlandse trainers ondersteunen het Speciale Operaties Trainings Centrum in de omgeving van Bagdad. Ook bij Erbil geven Nederlanders trainingen in samenwerking met partnerlanden. 2 Nederlandse militaire adviseurs vervullen een functie binnen de NAVO-capaciteitsopbouwmissie in Irak. Er nemen ook 4 Nederlandse civiele experts aan deel.

Vergroot afbeelding Militiaren in en naast een Pantserhouwitser.
De artilleristen van 41 Afdeling Artillerie maken het 155mm-geschut klaar voor actie in Litouwen.

Litouwen

Het Vuursteuncommando is inmiddels op stoom in Litouwen. Zij arriveerden eerder deze maand onder meer met hun 155mm-geschut om de 7e rotatie voor hun rekening te nemen. De tracks staan op spanning en de systemen werken. Voor de artilleristen staat de uitzending met name in het teken van oefenen en kennisuitwisseling met hun Litouwse collega’s. Die hebben de Pansterhouwitser sinds namelijk ook in hun arsenaal.

Nederland levert met maximaal 270 militairen een bijdrage aan de versterkte militaire aanwezigheid in Litouwen. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De militaire versterking aan de Europese oostgrens telt 4 multinationale bataljons. Behalve in Litouwen zijn ze ook gestationeerd in Estland, Letland en Polen. De troepen voor de bataljons wisselen elkaar af en komen uit 18 NAVO-landen.

Lopende operaties buitenland

 • Nederland doet in Afghanistan met ongeveer 170 militairen mee aan Resolute Support. Vanuit Mazar-e-Sharif en Kabul trainen en adviseren ze de Afghaanse politie en het leger. De missie loopt tot eind 2021.
 • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
 • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
 • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachements (beveiligingsteams van mariniers). Die beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.
 • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en EUCAP Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
 • Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is terug in Nederland. Een deel komt nog. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma. De missie wordt nog wel ondersteund met 4 stafofficieren in Bamako.
 • Zr.Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises.
 • Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment (VPD) beveiligde in de Golf van Aden een Nederlands schip tegen piraterij.

Lopende acties/operaties binnenland:

 • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie was bij 36 meldingen van explosieven op locatie. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen indien nodig. Ook werd een restant instabiel vuurwerk vernietigd op Bonaire.
 • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
 • 20 militairen leveren aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaans materieel in Limburg. Dat gaat van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020.
 • Het Korps Marine Brandweer ondersteunde ambulancepersoneel met een hoogwerker in de omgeving van Den Helder.
 • Een CBRN-eenheid adviseerde over beschermingsmaatregelen bij het ruimen van restanten van een vliegende Duitse V1-bom uit de Tweede Wereldoorlog bij Deventer.