Defensie daagt hackers uit: voorkom gewelddadige conflicten

Wanneer escaleert een sluimerend conflict tot geweld? Is door het koppelen van datastromen het kantelpunt eerder te zien en zelfs te voorkomen? Deze uitdaging legt Defensie, samen met externe partners voor aan talentvolle, jonge hackers in de grootste Hackathon ter wereld, de Odyssey 2020. Doel: een ‘early warning signal system that works’. Teams kunnen zich tot 24 februari aanmelden.

De huidige early warning-technieken bij Defensie zouden wat hoofd Team Conflictpreventie (TCP) kolonel Dirk Jan Broks betreft nog kunnen verbeteren. Dit om sneller geweld te voorkomen.

‘Het onmogelijke mogelijk maken’

Samen met FRONT (Future Relevant Operations with Next Generation Technology & Thinking), zet het team in op een Conflict Prevention Challenge. In 48 uur mogen teams van jonge techtalenten los op dit probleem. Broks: “Een oplossing lijkt misschien onmogelijk, maar met de hackathon dagen we deelnemers uit het onvoorstelbare mogelijk te maken.”

Zijn innovators zomaar te vragen deze toch wel grote uitdaging met data op te lossen? Ja, dus. Een hackathon is misschien niet de meest voor de hand liggende optie. Maar, een oplossing zou met deze stap zomaar eens dichtbij kunnen zijn. De Odyssey Hackathon trekt wereldwijde belangstelling van super talentvolle hackers.

Een unieke kans, zegt Gertie Arts, strategisch adviseur resilience bij FRONT: “Deze jonge mensen zijn talenten, specialisten. Met hen brengen we in korte tijd de mogelijkheden van kunstmatige intelligentie en blockchain voor early warning bij conflictpreventie bij elkaar. Die kennis, maar vooral de denkwijze en flow waarin deze jongeren werken maakt dit event echt uniek.”

‘Samen innoveren’

TCP en Front vinden elkaar in het verkennen van nieuwe mogelijkheden. Innovatiecentrum Front richt zich met name op kortcyclische, ‘van buiten naar binnen’ innovatie. Arts: “We verkennen, verbinden en versterken technologische ontwikkelingen die plaatsvinden buiten Defensie. Onder meer via experimenten stellen we vast of ze relevantie zijn voor de krijgsmacht.”

In de Hackathon werken TCP en FRONT ook samen met het ministerie van Buitenlandse Zaken, het Openbaar Ministerie, netbeheerder Enexis, KLM Cargo en de Britse organisatie Business Plan for Peace.

De Odyssey Hackathon 2020 is op 3, 4 en 5 april in Groningen. Meer informatie over de hackathon en de uitdaging van Defensie is te vinden op www.odyssey.org.