Wintertraining in Noorwegen door veiligheidssituatie oostelijker

Nederlandse militairen die de wintertraining volgen, doen dat voortaan vanaf een trainingskamp in het Noorse Skjold. Dat ligt zo’n 200 kilometer oostelijker dan Asegarden. Vanaf deze locatie bij Harstad werden Nederlandse militairen sinds 2000 voorbereid op een eventuele inzet onder arctische omstandigheden. Vanmiddag openden minister Ank Bijleveld-Schouten en haar Noorse collega Frank Bakke-Jenssen het kamp in Skjold.

Minister Bijleveld, haar Noorse collega Frank Bakke-Jenssen en 2 militairen op een kamp in de sneeuw.
Bijleveld en haar Noorse collega Frank Bakke-Jenssen.

Met name mariniers maken er gebruik van, naar verwachting zo’n 800 dit jaar. Het Korps traint er zelf de mariniers, evenals zo’n 120 Belgische en 70 Duitse militairen. Collega’s van de landmacht en de luchtmacht ondersteunen de opleiding.

Noodzakelijk

Vanwege de veranderende veiligheidssituatie in het noorden van het land besloten de Noren de trainingsactiviteiten te verplaatsen. Met de aanwezigheid van militaire eenheden uit verschillende landen wil Noorwegen het afschrikkingseffect voor potentiele tegenstanders vergroten. Wat Bijleveld betreft een goed idee. “De toegenomen dreiging in het arctisch gebied maakt het noodzakelijk Noorwegen te kunnen verdedigen. Met Bakke-Jenssen heb ik daarom besproken hoe oefeningen van Noorse en Nederlandse militairen verder zijn te integreren.. Dit om ons nog beter voor te bereiden op een eventuele inzet tijdens extreme kou.”

2 gebouwen in de sneeuw.
Het nieuwe trainingskamp in Skjold.

In Skjold wordt in 2024 en nieuw onderkomen geopend, tot die tijd maken militairen gebruik van een tijdelijk kamp.

Nederlandse militairen bereiden zich al sinds de jaren ‘70 in Noorwegen voor op het uitvoeren van activiteiten onder extreme omstandigheden.