Weekoverzicht Defensieoperaties (video)

In Litouwen zijn gisteren enkele Nederlandse pantserhouwitsers per schip aangekomen. Het is voor het eerst dat dit geschut voor de versterkte militaire aanwezigheid (eFP) in de Baltische staat wordt ingezet. Een overzicht van Defensie-operaties in de week van 8 tot en met 14 januari.

Een artillerie-eenheid die de lichting infanteristen afloste, gebruikt de pantserhouwitsers het komende half jaar. De artilleristen zullen vooral oefenen en kennis uitwisselen met het Litouwse leger. Dat beschikt sinds kort zelf ook over pantserhouwitsers.

De eFP dient om solidariteit te tonen met aan Rusland grenzende NAVO-bondgenoten. Nederland levert met maximaal 270 militairen een bijdrage. Het bataljon waarvan Nederland deel uitmaakt staat onder Duitse leiding en is gestationeerd in Rukla. De militaire versterking aan de Europese oostgrens telt 4 multinationale bataljons. Behalve in Litouwen zijn ze ook gestationeerd in Estland, Letland en Polen. De troepen voor de bataljons wisselen elkaar af en komen uit 18 NAVO-landen.

Video: Aankomst Pantzerhouwitsers in Litouwen

Aankomst Pantserhouwitsers in Litouwen

Militairen bij het maken van een oefenhelikopter in Afghanistan.
Oefenheli voor de Afghaanse politiee-eenheid.

Afghanistan

Wanneer militairen zich moeten voorbereiden op risicovolle missies, is het verstandig zo realistisch mogelijk te trainen. Dit geldt zeker voor helikopteroperaties, waarbij veiligheid een aandachtspunt is.

Oefenhelikopter

Dan is het handig om een trainingstoestel te hebben (dat geen kerosine slurpt). Dus bedachten Nederlandse operators van het Korps Commandotroepen, onderdeel van het Special Operations Advisory Team (SOAT), dat het slim was een helikopterwrak om te bouwen tot trainingstoestel. Het wrak lag nutteloos op het terrein van Kamp Marmal in Mazar-e-Sharif.

De zogeheten mock up zou perfect zijn voor de speciale Afghaanse politie-eenheid die door het SOAT wordt getraind. Militairen van 11 Hersteldetachement (Luchtmobiele Brigade) namen het wrak onder handen en bouwden het om zodat het geschikt is voor de Afghaanse eenheid 888. Daar zijn alles bij elkaar zeker 2 volle werkweken in gaan zitten. Bij het plaatsen van de ‘heli’ bij het kamp van 888, werd geholpen door militairen van het Instandhoudingdetachement.

De Nederlanders nemen deel aan de NAVO-missie Resolute Support. Hoofddoel is het trainen, adviseren en assisteren van de Afghaanse veiligheidsdiensten zoals leger en politie zodat zij op eigen benen kunnen staan. Momenteel doen zo’n 170 Nederlanders mee aan de missie.

Irak

De Nederlandse militairen die gestationeerd waren op verschillende locaties in Noord-Irak zijn overgeplaatst naar de stad Erbil. Ook waren er verplaatsingen in Bagdad. Dit is gebeurd vanwege de oplopende spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Lopende operaties buitenland:

  • Analisten van 306 Squadron op Vliegbasis Leeuwarden analyseerden beelden uit het Midden-Oosten en Afghanistan. Die zijn gemaakt door een onbemand vliegtuig. In de strijd tegen ISIS en ter ondersteuning van missie Resolute Support maakt de eenheid op basis van de verzamelde informatie inlichtingenrapporten. Vanuit Qatar dragen Nederlandse staf- en liaisonofficieren bij aan de detailplanning van de strijd.
  • Nederlandse militairen ondersteunen in het Midden-Oosten missies die de vrede bewaken. Ze doen mee aan Undof, Untso, Unifil en USSC.
  • Het Forward Support Element Mirage levert onder meer logistieke ondersteuning aan de vessel protection detachements (beveiligingsteams van mariniers). Die beschermen koopvaardijschepen tegen mogelijke aanvallen van piraten op de Indische Oceaan. Daarnaast vangt Mirage regelmatig de bemanning van het KDC-10-transportvliegtuig op.
  • Nederland draagt in de Sahel bij aan capaciteitsopbouw van lokale veiligheidsstructuren. Nederland levert militairen en civiele experts aan EU-missies in de regio (EUTM en Eucap Sahel) en aan de VN-politiemissie in Mali.
  • Een groot gedeelte van het missiematerieel in Mali is terug in Nederland. Een deel komt nog. Nederland beëindigde op 1 mei de deelname aan Minusma. De missie wordt nog wel ondersteund met 4 stafofficieren in Bamako.
  • Zr.Ms. Groningen voert als stationsschip in de West drugsbestrijdingsoperaties uit en verleent hulp bij humanitaire rampen en crises. Afgelopen week roteerde de bemanning.
  • Een beveiligingsteam van mariniers, een zogenoemd Vessel Protection Detachment (VPD) beveiligde in de Golf van Aden een Nederlands schip tegen piraterij.

Lopende acties/operaties binnenland:

  • De Explosieven Opruimingsdienst Defensie was bij 40 meldingen van explosieven op locatie. De militaire specialisten identificeerden en ruimden de projectielen indien nodig. Defensie ontmantelde ook een handgranaat in een woonwijk op Curaçao.
  • De bewaking van het Nederlandse luchtruim gebeurt 24/7 door de luchtgevechtsleiding vanaf het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Voor de beveiliging wordt gebruik gemaakt van afwisselend Nederlandse en Belgische F-16’s. Op dit moment ligt de taak bij Nederland.
  • 20 militairen leveren aanvullende bewakings- en beveiligingscapaciteit in Brunssum. Dit gebeurt vanwege de verhuizing van Amerikaans materieel in Limburg. Dat gaat van Schinnen naar het NATO Industrial Complex in Brunssum. De inzet duurt naar verwachting tot 1 juli 2020.