Staatssecretaris Visser spreekt omwonenden AWACS-basis

Staatssecretaris van Defensie Barbara Visser heeft vandaag een bezoek gebracht aan de Limburgse gemeente Beekdaelen, dat tegen de Duitse vliegbasis Geilenkirchen aan ligt. In het gemeentehuis in Schinveld sprak Visser met omwonenden, actievoerders en bestuurders uit de Limburgse politiek. Ze bezocht de Duitse vliegbasis zelf ook. Het is de thuishaven van zo’n 40 Nederlandse militairen en 14 AWACS-radarvliegtuigen.

De ‘airborne warning and control systems’ opereren onder NAVO-vlag en zijn de ogen en oren van het bondgenootschap. Sinds de ingebruikname van de vliegtuigen in 1982 is er veel weerstand geweest van omwonenden. Door de jaren heen zijn er verschillende maatregelen getroffen om de overlast te beperken. Zo zijn er huizen geïsoleerd, zijn vlieghoogtes aangepast en is het aantal vliegbewegingen boven Nederland sinds 2004 meer dan gehalveerd. Gemiddeld zijn er nu nog 3 a 4 vluchten per dag.

Visser liet in de gesprekken weten begrip te hebben voor de gevoelens die er leven. Ze stelde voor om samen met alle partijen te zoeken naar mogelijkheden om de overlast te verminderen: “Ik snap dat mensen teleurgesteld zijn, maar de vliegtuigen zijn er en de basis gaat ook niet sluiten. De geluidsoverlast kan helaas dus ook niet volledig verdwijnen.”

Strijd tegen ISIS

De AWACS-vliegtuigen bewaken het Europese luchtruim en dat van de missiegebieden. Met de karakteristieke schotel op de Boeing 707 observeert en verkent het toestel het luchtruim en stuurt gevechtsvliegtuigen aan. De toestellen werden onder meer ingezet boven Afghanistan en sinds 2016 helpen ze in de strijd tegen ISIS. Ze zorgen voor een actueel luchtbeeld en leveren informatie aan om het luchtverkeer veilig te coördineren.