Beste wensen voor militair in het buitenland

“De post is voor de militair het enige fysieke contact dat hij of zij tijdens de uitzending met het thuisfront heeft.” Minister Ank Bijleveld-Schouten gaf vandaag het startschot voor Stay Safe, een kerstkaartenactie in het Nationaal Militair Museum (NMM).

Schrijven en kleuren

“Jullie zijn al druk bezig geweest om kaarten te schrijven of te kleuren voor onze militairen die tijdens de feestdagen niet thuis zijn. En ik kan jullie verzekeren: dit betekent veel voor hen”, hield de minister de aanwezigen voor. Het NMM staat tijdens de kerstvakantie (23 december t/m 7 januari) in het teken van de militaire kerstviering in missiegebieden. Museumbezoekers kunnen hun wensen voor uitgezonden militairen op een kerstkaart schrijven of kleuren. Die worden rond de jaarwisseling afgeleverd bij de militairen.

Hart onder de riem

Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer haalde Ilse en haar kinderen  Levi (8 jaar) en Nova (6 jaar) naar voren. Hun man en vader is pelotonscommandant bij de landmacht en zit nu in Litouwen. “Ilse, je weet hoe het is om op uitzending te gaan. Je werkt zelf ook bij de landmacht en hebt een uitzending naar Irak op je naam staan.”

De kinderen waren toen 4 en 6 jaar oud en hadden wellicht nog weinig tijdsbesef. Bauer: “Dus dat was voor jou toen misschien lastiger dan voor hen. Nu hebben ze meer besef en duurt het soms best lang voordat hun vader weer terug is. Ik begreep dat Mark tot nu toe een goede tijd heeft gehad, maar nu wel aan het aftellen is. Met jullie post steken jullie hem in ieder geval een hart onder de riem.”

Militaire post

Kaarten, brieven en pakketten worden in de missiegebieden bezorgd door de Militaire Post Organisatie. In het museum ontdekken bezoekers hoe al die post op zijn bestemming komt. En wat er eigenlijk wel en niet in een pakket mag.

Ver van huis

Jaarlijks brengen vele militairen de kerstperiode door ver van huis en familie. Overal op de wereld zijn militairen gestationeerd. Op dit moment levert Nederland zo'n 500 functies voor meer dan 20 grote en kleinere missies in het buitenland. Daar werken de militairen hard aan het brengen en behouden van vrede en veiligheid.